ua en ru

Київ готовий відмовитися від визнання незалежності Тайваню і Тибету, - проект українсько-китайської декларації

Київ готовий підтвердити свою прихильність ідеї територіальної цілісності єдиного Китаю і тим самим відмовитися від визнання незалежності Тайваню і Тибету. Про це йдеться в підготовленій до підписання спільної декларації про встановлення і розвитку стратегічного партнерства між Україною та КНР, пише видання "Комерсант-Україна".
"Сторони юридично оформлять стратегічний характер взаємин. Цей документ покликаний стати базовим для подальшого підвищення довіри між нашими країнами", - заявив посол України в КНР Юрій Костенко.
Як пише видання, ще одна пропозиція Китаю - розділ, в якому сторони заявляють про "повазі шляху розвитку, обраного кожною країною".
У документі також передбачено розширення взаємодії країн у рамках ООН, в Раді Безпеки якої Китай є постійним членом і має право вето. Крім того, в декларації буде закріплено обіцянку Пекіна не застосовувати і не загрожувати застосуванням ядерної зброї відносно Україні.
Відзначимо, при цьому сторони ще не почали виконання більшості проектів, внесених до порядку денного у вересні 2010 р. за підсумками візиту Віктора Януковича до Китаю.
"На сьогоднішній день вартість контрактів (обговорювалися в 2010 р.) - приблизно 4 млрд дол Хочу сказати, що з цього пакета активно реалізуються проекти приблизно на 900 млн дол Інші проекти знаходяться в стадії розробки", - заявив голова управління Адміністрації Президента з питань міжнародних відносин Андрій Гончарук.
Однією зі сфер співробітництва, яка цікавить Китай, є український військово-промисловий комплекс.
Нагадаємо, перший китайський авіаносець, який Пекін обіцяє спустити на воду до кінця 2011 р. - куплений у Україні в 1998 р. за 20 млн дол недобудований крейсер "Варяг". Авіаносець, який по-китайськи буде називатися "Ши Лан", отримає газотурбінні установки DN80 - експортну версію українських двигунів UGT 25000 потужністю 26,7 МВт. Ці установки випускаються на китайському підприємстві в Харбіні за українською ліцензією.
Україна збирається також продати Китаю до чотирьох десантних кораблів на повітряній подушці проекту 12322 "Зубр" - Пекін планує закупити і технологію, щоб згодом виробляти такі кораблі у себе. За інформацією видання, Пекіну цікаві й протитанкові ракети, ракети R-27T / R класу "повітря-повітря" київського заводу "Артем", а також вироблений в Харкові дизельний двигун для танків 6TD-2.