ua en ru

КМДА готує до продажу на аукціоні 12 земельних ділянок

Департамент земельних ресурсів КМДА готує до продажу на аукціоні 12 земельних ділянок загальною площею близько 4,2 га окремими лотами (див. таблицю). Про це повідомив директор департаменту Віктор Петрук, пише "Комерсант-Україна".

"Ці земельні ділянки відпрацьовані кілька років тому. Ми погодили це з архітекторами, без яких ми не змогли б прийняти рішення", - заявив Петрук.

За його словами, вже проведено експертну грошову оцінку майданчиків. Стартову ціну та умови продажу по кожному з лотів визначить Київрада.

У департаменті почали готувати документи для продажу ще 18 ділянок загальною площею 34 га в Голосіївському, Дарницькому, Деснянському, Дніпровському, Оболонському, Солом'янському та Святошинському районах.

"Торги планується почати в травні. Після цього ми хочемо проводити їх хоча б раз на тиждень", - розповів пан Петрук. Як пояснили в департаменті, з 2007 по 2012 р. земельні аукціони в столиці не проводилися, оскільки Земельний кодекс не передбачав необхідної законодавчої процедури. Однак 5 липня 2012 р. Верховна Рада ухвалила зміни до кодексу, встановивши механізм проведення аукціонів з продажу та здачі в оренду комунальних та державних земель. Поправки набули чинності з 19 серпня.

На аукціонах, які проводилися з 2003 по 2007 рр., Було продано 14 земельних ділянок загальною площею 113,63 га на суму понад 1 млрд грн.

"Хочеться вірити, що департамент їх (земельні торги) проведе, - сказав секретар постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Сергій Кримчак. - Але чим хвалитися? Адже витягли тільки 12 невеликих ділянок, а цих маленьких майданчиків повинно бути на порядок більше, якщо місто хоче таки наповнити бюджет".

Слід зазначити, що від продажу земельних ділянок в цьому році міська влада очікує поповнення міської скарбниці на 182,5 млн грн.

Керівник експертно-аналітичної групи з проблем ринку землі Ради підприємців при Кабінеті міністрів Віктор Кобилянський підкреслив, що торги можуть бути успішними, якщо перелік ділянок буде збільшений з урахуванням заявок, що надійшли: "Потрібно продавати те, на що є попит".

На думку експерта, буде важко підрахувати, яка сума може бути виручена від продажу певної ділянки, оскільки вартість залежить від цільового призначення. Зараз ціна квадратного метра землі в столиці коливається від 100 дол. до 3 тис. дол.

"Наші чиновники завищують стартову вартість, що може скоротити кількість учасників аукціону. Там, де ціна низька, торги йдуть активніше, і кінцева вартість може вийти навіть вище, ніж при спочатку високою стартовою ціною", - розповів Кобилянський.

Втім, заступник голови Держагентства земельних ресурсів Євген Бердніков підкреслив, що з середини минулого року стартова ціна встановлюється за результатами експертної оцінки: "Вона-то і покликана відображати ринкову вартість. Був у нас період, коли на торги виставлялися земельні ділянки за нормативною оцінкою, яка іноді навіть була вище ринкової. Але зараз цієї проблеми не існує".

З причини можливих високих стартових цін реальними учасниками майбутнього аукціону Сергій Кримчак називає великих забудовників, власників автозаправних станцій, а також бізнесменів, охочих побудувати торгові центри. Директор девелоперської компанії "Ярославів Вал" (володіє київськими п'ятизірковий готель Fairmont Grand Hotel, InterContinental, а також чотиризірковими"Автограф" та "Рів'єра") Олександр Спасибко розповів, що їм вигідніше орендувати ділянки, ніж купувати: "Землю дуже дорого оцінюють. Тож довгострокова оренда з правильним цільовим призначенням вигідніше. Не потрібно викладати величезну суму на покупку, завдяки чому залишаються гроші на будівництво і розвиток об'єкта".

КМДА готує до продажу на аукціоні 12 земельних ділянок