ua en ru

Катастрофа MH17: подробиці розслідування JIT

Катастрофа MH17: подробиці розслідування JIT Фото: уламки літака (twitter.com/UkrEmbLondon)

Рейс MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines збили з "Бука" російської 53 бригади

Сьогодні, 24 травня, Спільна слідча група (Joint Investigation Team - JIT) повідомила, що рейс MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines на Донбасі у 2014 році збили з "Бука" російської 53 бригади, що дислокується у місті Курськ.

Результати розслідування

Керівник національного підрозділу розслідування злочинів поліції Нідерландів Вілберт Пауліссен повідомив, що коло підозрюваних звузилося з більш сотні до декількох десятків осіб. За його словами, на сьогодні слідство по катастрофі MH17 знаходиться на завершальній стадії і членам групи вдалося значно просунутися вперед у вивченні обставин трагедії.

Слідство показало маршрут пересування російського "Бука".

Повідомляється, що JIT прийшла до висновку про приналежність "Бука", з якого збили літак, до 53-ої Зенітної ракетної бригади збройних сил Російської Федерації на підставі широкомасштабного порівняльного аналізу. На сьогоднішній прес-конференції була продемонстрована комп'ютерна анімація, що ілюструє даний порівняльний аналіз.

У розпорядженні слідства є цілий ряд фото і відеокадрів, на яких зафіксовано ЗРК "Бук", який збив авіалайнер рейсу MH17. В ході аналізу цих зображень було виявлено ряд характерних ознак. Поєднання цих ознак настільки унікально, що їх можна розглядати як "відбиток пальців".

На прес-конференції JIT з розслідування катастрофи MH17 показали виявлені на Донбасі залишки ракети "Бук".

Повідомляється, що на Донбасі виявили дві частини ракети системи "Бук" з серії 9M38 - сопло і корпус. Ракетою цієї ж серії в липні 2014 року збили лайнер Малазійських авіаліній. Водночас, наразі немає 100% впевненості, що це саме та ракета, якою збили літак.

Реакція України

На прес-конференції щодо результатів розслідування голова СБУ Василь Грицак сказав, що Україна довіряє результатам JIT.

Грицак також повідомив, що найближчим часом будуть названі імена винних у катастрофі МН17 на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що Україна зробить усе можливе, аби дії РФ як держави, що підтримує тероризм, отримали належну оцінку у Міжнародному суді ООН в рамках розгляду справи, яка була ініційована українською стороною на початку минулого року.

Глава Міністерства закордонних справ (МЗС) України Павло Клімкін, коментуючи звіт щодо розслідування JIT авіакатастрофи рейсу MH17, відзначив готовність України сприяти досягненню справедливого покарання для винуватців трагедії.

"...спільна слідча група офіційно заявила, що "БУК", яким 17 липня 2014 року було збито рейсовий пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, не просто було вироблено в Росії, як заявлялося раніше. Дана самохідна вогнева установка на момент пострілу, що спричинив загибель 298 людей, знаходилася на озброєнні Збройних Сил Російської Федерації", - йдеться у заяві першого заступника глави Генеральної прокуратури України Дмитра Сторожука.

Реакція членів JIT

Глава МЗС Австралії Джулі Бішоп заявила, що Австралія повністю впевнена у незалежності JIT і у ретельності розслідування катастрофи.

Вона додала, що факт того, що зброя, що належить російській армії, була направлена і використана, щоб збити цивільний літак, повинен викликати серйозну міжнародну занепокоєність. За словами Бішоп, наразі вирішується, як відреагувати на результати розслідування.

Волкер: розслідування JIT показує пряму відповідальність РФ за катастрофу МН17

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що результати розслідування JIT показують пряму відповідальність Російської Федерації за катастрофу МН17 на Донбасі.

"...розслідування підкреслює, що справді є пряма відповідальність Росії і Росія має змінити підхід і вирішити на користь миру (на Донбасі, - ред.)", - заявив він.

Колишній генсек НАТО прокоментував результати розслідування

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, коментуючи звіт щодо розслідування Спільною слідчою групою (Joint Investigation Team - JIT) катастрофи рейсу MH17, заявив, що Захід не повинен розглядати нормалізацію відносин з Росією, поки та не змінить свою поведінку.

"З JIT зрозуміло: MH17 і 298 невинних людей на борту були вбиті російською ракетою. Не кажучи вже про те, що 10 тис. людей загинули на Донбасі у війні, розв'язаній Москвою. Захід не повинен розглядати нормалізацію відносин, поки Росія не змінить свою поведінку", - написав Расмуссен у Twitter.

Реакція Росії

У Міністерстві оборони РФ не погодилися з висновками Нідерландів про російське походження зенітно-ракетного комплексу "Бук", який збив літак малазійських авіаліній MH17 в 2014 році в Україні.

Зокрема, в ЗМІ РФ запевняють, що за інформацією Міноборони: "жоден російський ЗРК кордон України ніколи не перетинав".

Нагадаємо, літак слідував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. Більшість пасажирів на борту були громадянами Нідерландів.

Вчора повідомлялося, що сьогодні, 24 травня, представники міжнародної слідчої групи (JIT), яка розслідує катастрофу пасажирського літака рейсу MH17, представлять в Гаазі проміжний звіт результатів розслідування.