ua en ru

Каспаров після 12-річної перерви вирішив повернутися в шахи

Каспаров після 12-річної перерви вирішив повернутися в шахи Фото: Гаррі Каспаров (facebook.com/GKKasparov)

Гросмейстер зіграє на турнірі зі швидких шахів і бліцу

Колишній чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров вирішив на короткий час повернутися за шахову дошку. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

54-річний гросмейстер вперше з 2005 року візьме участь в офіційному змаганні. 14 серпня на турнірепо швидких шахів і бліцу в американському Сент-Луїсі він зіграє з дев'ятьма суперниками.

"Відтоді, як я пішов з професійних шахів в 2005 році, я присвятив більшу частину свого життя тому, щоб ділитися радощами і перевагами шахів по всьому світу, особливо в сфері освіти. Для мене велика честь мати можливість просувати свою улюблену гру найприємнішим способом, який я знаю, на шахівниці! Я радий, що моя короткочасна поява привернула додаткову увагу до події", - написав Каспаров.

Гросмейстер підкреслив, що не збирається грати після цього змагання.

Ever since I retired from professional chess in 2005, I've dedicated much of my life to sharing the joys and benefits of...

Опубліковано Garry Kasparov 12 серпня 2017 р.

Від організаторів Sinquefield Cup Каспаров отримав уайлд-кард - особливе запрошення, оскільки через відхід з професійного спорту 12 років тому не мав можливості пройти загальну кваліфікацію.

Каспаров пішов зі спорту в 2005 році, після 20-річного домінування на міжнародній шаховій сцені. Він став чемпіоном світу в 1985 році, здобувши верх над радянською легендою Анатолієм Карповим і в 23 роки став наймолодшим на той час чемпіоном планети.

У 2000 році Каспаров програв матч на першість світу Володимиру Крамнику. Через п'ять років він оголосив, що закінчує шахову кар'єру, щоб присвятити себе політичній діяльності, після чого входив до складу в цілого ряду опозиційних рухів.

Нагадаємо, український шахіст Валерій Гриньов став переможцем міжнародного турніру Nakhchivan Open 2017, який пройшов в Азербайджані.