ua en ru

Кармазін готує нові позови щодо скасування реєстрації народних депутатів

Колишній народний депутат Юрій Кармазін закінчує підготовку чергових позовів до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) щодо скасування реєстрації народних депутатів. Про це пише "Комерсант-Україна".

Вчора Кармазін повідомив виданню, що закінчує підготовку чергових позовів у ВАС.

"Сьогодні у вищому законодавчому органі є люди, які не повинні мати жодного відношення до парламенту, я з цим змиритися не можу", - заявив він.

Олексій Оскер, прес-секретар колишнього депутата, уточнив: на початку наступного тижня в ВАС планується подати п'ять позовів. "Якщо ми вкладемося в строк, то будемо подавати з понеділка. Але поки ми не отримаємо на руки підтвердження фальсифікацій, Юрій Кармазін як заслужений юрист України не підставить себе", - заявив Оскер.

До створення прецеденту вважалося, що результати парламентських виборів можна оскаржити протягом п'яти днів. Але, згідно з рішенням ВАС, після завершення виборчої кампанії починає діяти стандартний для адміністративних справ шестимісячний строк оскарження. Як відомо, перші дві скарги про фальсифікації підсумків виборів були підкріплені результатами розслідувань, проведених МВС.

"Зараз буде зовсім інша процедура і зовсім інші правові підстави. Різниця в тому, що я ще не отримав відповіді з органів внутрішніх справ. У мене немає тих підстав, які були тоді. Зараз я шукаю інші шляхи - чи була, наприклад, ситуація в окрузі предметом розгляду в суді", - сказав колишній депутат.

Юрій Кармазін вирішив зберегти інтригу і відмовився вчора повідомити, в яких округах він зажадає перевиборів. За його словами, факти фальсифікацій збиралися в "окремих округах Одеської області та міста Харкова", а також в окрузі N14 (Вінницька обл.) - там переміг самовисуванець Віктор Жеребнюк (Партія регіонів; ПР), округах N44, 45, 59 (Донецька обл.) , в яких перемогли Микола Левченко, Юхим Звягільський, Олександр Васильєв відповідно (усі - ПР). Перевірка також проводиться в округах N90 (Київська обл.), де переміг самовисуванець Віталій Чудновський (позафракційний), N184 (Херсонська обл.) - там перемога дісталася Миколі Дмитруку (ПР), і N200 (Черкаська обл.), чиїм представником в Раді став Антон Яценко ( ПР).

"У 59-му окрузі члени виборчих комісій заповнювали бюлетені на користь провладного кандидата і провладної партії. Їх схопили за руку, але вони не притягнуті до кримінальної відповідальності", - відзначає ініціатор звернень в ВАС.

Обурюючись допущеними на виборах порушеннями, пан Кармазін в розмові з журналістом видання випадково вказав на одного з депутатів, чиї повноваження будуть оскаржені: "Як може представляти інтереси народу України людина, який переміг з відривом нібито в 22 голоси?"

Згідно з даними Центрвиборчкому, з таким відривом у Раду пройшов Микола Дмитрук.

Народні депутати дізналися про підготовлюваний перегляд результатів виборів в округах, де вони були обрані, від кореспондента.

"У мене в окрузі проживає всього 200 тис. чоловік, а я отримав 90 тис. голосів виборців, що становить майже 80%. Я думаю, що ці цифри говорять самі за себе. Можна перевіряти і зважувати, але ці цифри дуже важко оскаржити. Якщо у кого є бажання, хай спробує", - заявив Микола Левченко.

"У нас не було жодного судового позову, жодної окремої думки окружних і дільничних виборчих комісій, не було перерахунків, скарг спостерігачів, ніхто не оскаржував перемогу. Мені не зовсім зрозуміло, що може Юрія Анатолійовича бентежити в моєму окрузі. Якщо він вважає, що повинен подати в суд - хай подає, - сказав Антон Яценко, - Я питав у людей, дзвонив у місцеву міліцію, ніяких скарг не надходило. Не розумію, що не так з моїм округом".

У Партії регіонів в діях Юрія Кармазіна угледіли ознаки політичної справедливості.

"У нас є правова колізія, у зв'язку з якою ми звернулися до Конституційного суду, але те, що ці позови стосуються членів Партії регіонів, позбавляє сенсу всі спроби навішати ярлики, що такі дії направлені проти однієї політичної сили", - повідомив народний депутат Володимир Олійник (ПР).