ua en ru

Кандидат у нардепи Григорчук заявляє, що ОВК в 79-му окрузі не розглянула спірні бюлетені

Окружна комісія, яка вела перерахунок голосів у 79-му виборчому окрузі, двічі проігнорувала вимогу суду надати спірні бюлетені до розгляду. Про це заявив довірена особа кандидата в народні депутати Олександра Григорчука Єгор Семенков.

Нагадаємо, що спочатку в Центральну виборчу комісію були доставлені протоколи з мокрими печатками, з яких випливало, що переможцем став Олександр Григорчук. Однак його конкурент по виборах екс-регіонал Володимир Бандуров через суд домігся рішення про перерахунок голосів в 79-му окрузі.

"Ми були не проти перерахунку: просили лише одного - вести його прозоро. Але ОВК нового складу вкрай довго вела підрахунок голосів, намагаючись знайти голоси на користь Бандурова. Так, за три дні було перераховано всього лише шість ділянок, а всього перерахунок необхідний було провести за 12-ти дільницях. Однак, коли в ході перерахунку стало зрозуміло, що результати незмінні і все так само лідирує Григорчук, ОВК пішла на відверті фальсифікації", - говорить Семенков.

За його словами, наприклад, 42 бюлетеня були визнані недійсними у зв'язку з тим, що вони були неякісно віддруковані в друкарні. "Із-за неоднорідності друку на бюлетенях були видні якісь позначки невідомого походження, які були витлумачені як помітки, нібито залишені виборцями. При цьому і спостерігачі, і представники штабів сказали членам ОВК, що з такої причини ці бюлетені не можна визнати недійсними", - зазначив представник Олександра Григорчука.

Однак, як зазначив Семенков, ці 42 бюлетеня не вирішували результат виборів на користь Бандурова, тому підтасовка бюлетенів продовжилася. "В ОВК звернувся технічний кандидат Анатолій Шевченко з вимогою визнати недійсними ще 107 бюлетенів на дільниці 230041. Ця скарга була задоволена, що дало Бандурову перевагу в 10 голосів. Потім при подальшому перерахунку "знайшли" ще сім голосів. Підсумок всіх фальсифікацій - перемога Бандурова в 79-му окрузі з мінімальним відривом в 17 голосів", - каже Семенков.
За його словами новий протокол з мокрими печатками уже доставлений до Києва. "Однак це поки що ще нічого не значить.

Центрвиборчком всього лише прийняв цей протокол до розгляду. Ми ж зі своєї сторони звернулися до ЦВК з клопотанням про направлення звернення в МВС і Генпрокуратуру з метою виявлення фальсифікації в ході перерахунку голосів, що призвело до зміни лідера виборної гонки. Місцевим органам влади ми не довіряємо, так як раніше вони приймали рішення на користь Бандурова", - зазначив Семенков.

Крім того, він підкреслив, що необхідно встановити головних винних осіб і призначити покарання відповідно до закону, а також призначити необхідні експертизи для визнання бюлетенів недійсними.

У свою чергу, голова ЦВК Михайло Охендовський зазначив, що буде зроблено все можливе для встановлення правдивих результатів виборів в окрузі №79, і він не виключає можливості звернення Центрвиборчкому в правоохоронні органи.