ua en ru

У Кабміні створять виконавчу групу з відкритих даних

У Кабміні створять виконавчу групу з відкритих даних Новий радник прем'єр-міністра з питань відкритих даних Денис Гурський. Фото: Facebook /denisgursky

У Кабінеті міністрів буде створена виконавча група з відкритих даних. Про це повідомили в департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

Дане рішення прийнято у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України в цілому законопроектів №2171 "Про внесення змін до деяких законів України про доступ до публічної інформації у формі відкритих даних" і №2172 "Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних".

Група враховуватиме думку громадянського суспільства за визначенням даних, які необхідно публікувати, і буде координувати процес публікації серед державних органів, які є розпорядниками даних, а також державних органів, причетних до ІТ та електронного урядування. Об'єднання зусиль по відкриттю даних державних органів і громадськості значно спростить і здешевить проект.

"Основним завданням групи буде створення структурованого процесу відкриття та публікації всіх типів відкритих даних, у тому числі бюджетних, на єдиному національному порталі відкритих даних data.gov.ua... Консолідований підхід до процесу відкриття даних полегшить роботу ЦООВ і спростить процес відкриття даних", - йдеться в повідомленні.

Групу очолить Денис Гурський - новий радник прем'єр-міністра з питань відкритих даних. Він очолює громадську організацію SocialBoost, розробника порталу data.gov.ua, який був на безкоштовній основі переданий Державному агентству з питань електронного управління. В обов'язки Гурського також увійде координація розробників IT-сервісів на основі відкритих даних і організація процесу навчання державних службовців для роботи з цими сервісами.

Нагадаємо, раніше в Кабміні в рамках обговорення імплементації закону "Про відкритість використання публічних коштів" заявляли, що коштів на створення сайту з інформацією про використання всіх бюджетних грошей немає.