ua en ru

У Кабміні пояснили практичну користь закріплення курсу до НАТО та ЄС у Конституції

У Кабміні пояснили практичну користь закріплення курсу до НАТО та ЄС у Конституції Фото: Іванна Климпуш-Цинцадзе (kmu.gov.ua)

Дії, що будуть суперечити стратегічним цілям країни, визнаватимуться антиконституційними

Після голосування парламенту за законопроект №9037 щодо внесення змін до Конституції в частині закріплення курсу України до членства НАТО та ЄС, будь-які дії, що будуть суперечити стратегічним цілям країни, визнаватимуться антиконституційними. Про це повідомила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, відповідаючи на запитання РБК-Україна щодо практичних переваг законодавчих змін у Конституції.

"Зміни до Конституції по-перше унеможливлять легкий поворот курсу країни, і, відповідно, зобов’яжуть вибудовувати законодавство відповідно до стратегічних завдань, які будуть визначені в Конституції. І (після закріплення курсу до членства України в НАТО та ЄС, - ред.) завжди можна буде апелювати: якщо якась дія, що буде суперечить цим стратегічним цілям, була здійснена, вона є неконституційною. Тоді можна буде ставити цю дію під сумнів і вимагати скасування тієї дії. Тому я думаю, що це дає нам шанс швидше почати рухатись", - повідомила Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, 5 вересня комітет з питань національної безпеки підтримав законопроект про внесення змін до Конституції в питанні закріплення курсу України до вступу в НАТО та ЄС.

11 вересня голова комітету Ради у закордонних справах, народний депутат Ганна Гопко повідомила, що Верховна рада планує проголосувати у першому читанні за президентський законопроект №9037 щодо внесення змін до Конституції у частині закріплення курсу України на членство у НАТО та Євросоюзі у четвер, 20 вересня.