ua en ru

Кабмін взявся за скорочення частки імпортних ліків на українському ринку

Кабмін буде скорочувати частку імпортних ліків на ринку, що на сьогодні становить 80%. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

Кабмін буде скорочувати частку імпортних ліків на ринку, що на сьогодні становить 80%. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Громадян обгрунтовано хвилює стан справ у сфері охорони здоров'я. Це дало підстави для перетворень у цій сфері, які розпочав уряд ... Чи можна вважати нормальним, коли на наші прилавки в аптеках надходять препарати неякісні або ж не з підтвердженим ефектом їх дії, коли наших людей змушують купувати ліки невідомого походження? Особливо нас хвилює, що під час лікування складних захворювань використовуються в основному ліки імпортні і дорогі. Це знижує доступність лікування. Для вирішення цих проблем ми працюємо в різних напрямках. По-перше, уряд працює над підтримкою вітчизняного виробника. Минулого року в Україні були впроваджені європейські стандарти виробництва ліків GNP. Тепер ми відповідально можемо стверджувати, що вітчизняні ліки належної якості. А по ціні вони нижчі, ніж імпортні", - заявив він.

Зі слів Азарова, уряд працює в різних напрямках: "Ми працюємо в різних напрямках. Ми будемо збільшувати виробництво вітчизняних ліків. Але на даний момент наш ринок на 80% заповнений імпортними ліками. Зареєстровано приблизно 14 тис. лікарських препаратів. Тоді, як в Угорщині - в два рази менше ... Надмірна кількість зареєстрованих ліків - ще не гарантія необхідної допомоги у сфері охорони здоров'я. У цій сфері необхідно навести порядок".

Читайте також: Імпортери готові до ліцензування імпорту лікарських засобів, - Держлікслужба

Прем'єр також нагадав, що ще півроку тому був ухвалений закон про ліцензування імпортних ліків. "До нашої країни мають потрапляти тільки ті ліки, які ефективні і за ціною співставні з українською", - додав Азаров.

Процедура ліцензування вводиться в Україні з 1 березня 2013 р. У Держлікслужбі зазначали, що це призведе до зниження цін на медпрепарати. Україна в цьому питанні буде використовувати досвід Польщі, імплементувати польське законодавство в частині ліцензування імпорту.

Експерти у свою чергу попереджають про загрозу дефіциту ліків у разі реалізації урядових ініціатив. Виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників Володимир Ігнатов зазначає: "Ініціативи Уряду України, спрямовані на збільшення економічної і фізичної доступності лікарських засобів, безумовно, правильні. Така позиція розділяється всіма учасниками ринку. Однак, механізм реалізації подібних ініціатив створює реальні загрози виникнення дефіциту лікарських засобів на українському ринку і зростання цін на них". Зазначимо, що п'ять провідних національних дистриб'юторів забезпечують поставки 90% ліків в аптечні та лікувальні установи України.

Читайте також: АМКУ в 2013 р. планує дослідити ринок торгівлі ліками

Втім, в Держлікслужбі заявляють, що процедура ліцензування імпорту ліків цілком зрозуміла і прийнятна, а питання отримання цієї ліцензії за спрощеним порядком - на підставі винятково заяви - цілком зрозуміле і просте.

Особисто відповідальними за достатня кількість медпрепаратів на ринку Азаров сьогодні призначив чиновників Міністерства охорони здоров'я та Державної служби України з лікарських засобів. "Деякі ділки на фармацевтичному ринку разом з недобросовісними чиновниками зробили все, щоб зірвати вступ в силу закону про ліцензування імпортних ліків. На минулому засіданні Кабміну ми розглянули стан справ по ліцензуванню. Ми вирішили, що будемо запускати цю систему в кілька етапів. Система ліцензування (імпортних ліків) впродовж півроку буде діяти виключно за заявницьким принципом - ліцензія видаватиметься просто за заявою імпортера. Тож спекуляції про можливий дефіцит або призупинення поставок ліків потрібно вважати саботажем і безпідставними спекуляціями", - заявив він.

Азаров попередив, що керівництво МОЗ та відповідальні чиновники понесуть персональну відповідальність, в разі виникнення таких негативних наслідків: "МОЗ і Держлікслужба, включаючи правоохоронні органи повинні підключитися до процесу ліцензування. Оперативно реагувати на проблеми. Я попереджаю про персональну відповідальність посадових осіб".

Варто також зазначити, що ринком лікарських препаратів зайнявся і Антимонопольний комітет України. Як недавно заявив його голова Василь Цушко, в 2013 р. АМКУ планує дослідити ринок оптової та роздрібної торгівлі ліками. Зокрема, за словами Цушка, в 2013 р. АМКУ буде розбиратися "з ринком оптової та роздрібної реалізації ліків, на якому кожен рік є проблеми і ми хочемо досконало розібратися в цьому ринку в рамках своєї компетенції".

За даними Держлікслужби в 2012 р. через аптечні установи у Україні було продано 1 млрд 260 млн упаковок ліків на загальну суму близько 27 млрд грн.

Нагадаємо також, що з 29 грудня 2012 р. в Україні поза законом аптечні кіоски. Лікарські засоби дозволено реалізовувати тільки через аптеки або аптечні пункти. Вимога про закриття аптечних кіосків було обгрунтовано тим, що з точки зору якості обслуговування населення лікарськими засобами зазначені аптечні установи не забезпечують належного рівня надання фармацевтичних послуг.

Читайте також: В Україні в 2012 р. реалізовано ліків на 27 млрд грн, - Держлікслужба

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що уряд разом з Радою національної безпеки і оборони України (РНБО) готують проекти законів щодо посилення відповідальності за провадження неякісних ліків. Також Азаров додав, що значна кількість проектів законів вже передано на розгляд ВР.

6 червня ц.р. уряд і великі фармацевтичні компанії підписали меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким протягом 3 міс. ціни на ліки, які включені в обов'язковий асортимент соціальних ліків в Україні, понизяться на 20%.