ua en ru

Кабмін вніс у Раду проект про підвищення штрафів за грубе порушення правил рибальства

Кабмін вніс у Раду проект про підвищення штрафів за грубе порушення правил рибальства Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Грубе порушення правил рибальства громадянами пропонують карати штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді прийняти законопроект №9125, яким пропонується посилити відповідальності за порушення громадянами та посадовими особами правил використання об'єктів тваринного світу. Проект був зареєстрований у парламенті 24 вересня.

Зокрема, пропонується встановити, що грубе порушення правил рибальства тягне за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь добування (вилову) водних біоресурсів і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів. Для посадових осіб передбачені штрафи від 400 до 800 таких мінімумів з конфіскацією знарядь добування (вилову) водних біоресурсів та засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів.

Крім того, повторне грубе порушення правил рибальства передбачається карати накладенням штрафу на громадян від 400 до 750 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією знарядь добування (вилову) водних біоресурсів і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів, а на посадових осіб - від 800 до 1500 таких мінімумів з конфіскацією знарядь добування (вилову) водних біоресурсів та засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих (виловлених) водних біоресурсів.

Визначається, що незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо такі дії заподіяли істотну шкоду або вчинені на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, карається штрафом від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

Ті ж самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням заборонених знарядь добування об’єктів тваринного світу або пов’язані із добуванням об’єктів тваринного світу, що занесені до Червоної книги України чи до переліків видів тварин або до переліків видів рослин, які підлягають особливій охороні на території АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а також умисне знищення таких водних біоресурсів або водних природних рослинних угрупувань, занесених до Зеленої книги України, чи їх місць зростання карається штрафом від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

При цьому вказано, що істотною шкодою, якщо вона полягає у завданні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка у 150 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Нагадаємо, Кабмін схвалив відповідний проект закону на початку вересня.

Як писало РБК-Україна у серпні, поліція припинила діяльність підприємств, які незаконно виловлюють рибу в Азовському морі.