ua en ru

Кабмін затвердив порядок компенсації витрат населення з придбання котлів

Кабінет міністрів України затвердив порядок компенсації витрат населення з придбання твердопаливних та електричних котлів, на що виділено 50 млн грн.

Кабінет міністрів України затвердив порядок компенсації витрат населення з придбання твердопаливних та електричних котлів, на що виділено 50 млн грн. Про це повідомила прес-служба Кабміну.

"Ми прийняли рішення 50 млн грн спрямувати на допомогу населенню - на відшкодування частини тіла кредиту на закупівлю населенням електричних або твердопаливних котлів", - повідомив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

За його словами, вказані кошти передбачені на поточний рік для тих громадян, які "вимушені іти до банку і розтягувати свій платіж на кілька років". Цього року за даною програмою допомогу можуть отримати близько 34 тис. домогосподарств.
Савчук наголосив, що механізм компенсації буде дуже простим і прозорим. За його словами, Держенергоефективності буде щомісячно перераховувати "Ощадбанку" кошти для відшкодовування позичальнику до 20% тіла кредиту, але не більше 5 тис. грн.

"Пересічний громадянин, якому не вистачає коштів на новий твердопаливний або електричний котел, іде в магазин, отримує рахунок-фактуру і приносить у представництво "Ощадбанку". Банк перевіряє платоспроможність позичальника. Якщо не виникає заперечень, сторони укладають кредитну угоду. Банк перераховує кошти у магазин відповідно до рахунку-фактури, а громадянин повинен надати банку чек про придбання товару. Раз на місяць банк формує реєстр виданих кредитів і подає його до Держенергоефективності. Агентство, у свою чергу, щомісячно перераховує банку кошти для відшкодовування позичальнику до 20% тіла кредиту", - пояснив Савчук.

Він повідомив, що реалізація даної програми дозволить заощадити близько 200 млн куб. м газу.

Водночас Савчук зазначив, що у наступному році буде розроблено більше програм з енергозбереження.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін разом з "Ощадбанком" розпочне програму кредитування населення для придбання котлів, які будуть використовувати не газ.