ua en ru

Кабмін затвердив концепцію інтегрованого управління кордонами до 2020

Кабмін затвердив концепцію інтегрованого управління кордонами до 2020 Фото (прес-служба Кабміну): засідання уряду України

Відповідне урядове розпорядження №1149-р було прийнято 28 жовтня

Кабінет міністрів України затвердив концепцію інтегрованого управління кордонами до 2020 року. Про це з посиланням на урядове розпорядження №1149-р від 28 жовтня 2015 р. повідомили у прес-центрі Держприкордонслужби.

Як зазначається, документ прийнято в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, а також відповідно до п.2 розпорядження Кабміну від 13 березня №207-р "Про схвалення рекомендації Ради асоціації між Україною та ЄС щодо імплементації порядку денного асоціації між Україною та ЄС".

Затверджена концепція враховує зміни в безпековому середовищі, зокрема агресивні дії Російської Федерації в окремих регіонах Донецької, Луганської областей України, тимчасова окупація нею території Автономної Республіки Крим, а також загострення міграційної кризи в державах-членах Євросоюзу, що межують з Україною.

Також розпорядження №1149-р про затвердження концепції інтегрованого управління кордонами до 2020 року враховує незавершеність заходів щодо договірно-правового оформлення держкордону і нагальну необхідність в імплементації європейських стандартів до інтегрованого управління кордонами, прикордонного, митного та інших видів державного контролю на державному кордоні.

"Ці проблеми передбачається вирішити шляхом налагодження співробітництва з ЄС та прикордонними відомствами суміжних з Україною держав, продовження співпраці з Європейським агентством з управління оперативним співробітництвом на зовнішніх кордонах держав-членів ЄС (FRONTEX), з Міжнародною організацією кримінальної поліції - Інтерполом (INТERPOL), з державами Чорноморського басейну і державами- членами ЄС, які не мають спільного кордону з Україною, та іншими міжнародними організаціями та установами. А також шляхом координації діяльності держорганів і місцевого самоврядування у питаннях додержання режимів на державному кордоні, модернізації системи охорони держкордону з урахуванням сучасних викликів і загроз, забезпечення розвитку інформаційної, оперативної, технічної та фізичної складників цієї системи", - йдеться в повідомленні.

Крім того, документ передбачає створення суцільної зони спостереження на морській ділянці держкордону, вдосконалення системи аналізу ризиків та кримінального аналізу, впровадження сучасних засобів здійснення контролю, спостереження та інформаційних технологій, вдосконалення системи пропуску осіб, транспортних засобів і вантажів у пунктах пропуску через держкордон.

Також передбачається зменшення кількості контрольних органів у пунктах пропуску через кордон, впровадження передових технологій, у тому числі із функцією біометричного контролю, забезпечення співпраці контрольних органів, здійснення спільних оперативно-профілактичних заходів щодо протидії організованій злочинності та правопорушень на держкордоні.

Як зазначили в Держприкордонслужбі, зрештою реалізація затвердженої Кабміном концепції дозволить підвищити ефективність охорони державного кордону та забезпечити гнучке реагування на сучасні загрози у сфері прикордонної безпеки.

Нагадаємо, як заявляв глава ДФС Роман Насіров, реалізація угоди про інтегроване управління українськими кордонами розпочнеться в січні.

Як повідомлялося, в серпні Президент Петро Порошенко затвердив додаткові заходи щодо безвізового режиму з ЄС, доручивши МВС спільно з іншими зацікавленими держорганами в місячний термін організувати роботу щодо ефективного впровадження концепції інтегрованого управління кордонами.