ua en ru

Уряд встановив ціни на газ "постачальника "останньої надії" для населення та бюджетних установ

Уряд встановив ціни на газ "постачальника "останньої надії" для населення та бюджетних установ Фото: "Нафтогаз" зобов'язали знизити ціни (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо забезпечення безперервності постачання природного газу постачальником "останньої надії" (ПОН). Державна компанія "Нафтогаз", яка виконує функції ПОН, повинна буде знизити ціни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову від 25 жовтня 2021 року № 1102, оприлюднену на Урядовому порталі.

Документом встановлена з 1 жовтня по 30 листопада 2021 року гранична ціна на природний газ за договорами постачання:

  • між побутовими споживачами та постачальником "останньої надії" - на рівні 7,96 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ);
  • між споживачами, що є бюджетними установами, закладами охорони здоров’я державної власності та закладами охорони здоров’я комунальної власності та постачальником "останньої надії" - на рівні 16,8 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ).

Крім того, АТ "Магістральні газопроводи України", ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", операторам газорозподільних систем доручено:

  • забезпечити автоматичне включення оператором газотранспортної системи за участю операторів газорозподільних систем до портфеля постачальника "останньої надії" обсягів природного газу, спожитих з 1 жовтня 2021 року бюджетними установами та закладами охорони здоров’я, постачання природного газу яким не здійснювалося жодним постачальником;
  • забезпечити безумовне відновлення газопостачання бюджетних установ.

НАК "Нафтогаз України" разом з Міністерством розвитку громад та територій, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, юридичним особам теплоенергетики державної та комунальної форм власності повинні забезпечити укладення до 1 грудня 2021 р. договорів постачання газу між бюджетними установами з постачальником "останньої надії".