ua en ru

Кабмін подовжив термін реформування залізничного транспорту на 4 роки - до 2019 р

Кабінет міністрів України подовжив термін реформування залізничного транспорту країни до 2019 року, тоді як раніше реформу планувалося завершити до 2015 року. Такі зміни містяться в постанові уряду №1106 від 26 жовтня, опублікованій на сайті Кабміну.
Зокрема, згідно з постановою, обсяг фінансування програми реформування на перших двох етапах складе 9,333 млрд грн, у тому числі 4,095 млрд грн - з державного бюджету, 3,954 млрд грн - з місцевих бюджетів.
Процес реформування проходитиме у три етапи. Зокрема, на першому етапі (2010-2012 рр.) передбачається вдосконалення нормативно-правової бази, створення суб'єкта господарювання на базі Державної адміністрації залізничного транспорту ("Укрзалізниця"), впровадження механізму розподілу фінансових потоків за видами діяльності.
На другому етапі (2013-2015 роках.) заплановано формування вертикально інтегрованої виробничо-технологічної системи залізничного транспорту, структурованої за видами діяльності з впровадженням автоматизованої системи обліку та управління, створення головного та регіонального центрів управління перевезеннями, впровадження механізму фінансової підтримки пасажирських перевезень, а також формування господарюючих суб'єктів у секторі приміських перевезень, акціями яких будуть володіти місцеві органи влади, акціонерне товариство на базі "Укрзалізниці" та інші юридичні особи.
Третій етап реформування (2016-2019 рр.) припускає ліквідацію системи перехресного субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних шляхом впровадження механізму фінансової підтримки, а також створення суб'єкта господарювання у сфері пасажирських перевезень далекого прямування й збільшення кількості приватних компаній, що володіє парком пасажирських вагонів.
Реалізацією програми, згідно з постановою, будуть займатися Мiнiнфраструктури, Мінекономрозвитку, Мінфін, Антимонопольний комітет і Фонд держмайна.