ua en ru

Кабмін ухвалив постанову про дерегуляцію з економічним ефектом на 10-15 млрд грн

Кабінет міністрів України сьогодні, 28 січня 2015 р., на засіданні схвалив постанову про дерегуляцію, яка передбачає економічний ефект на 10-15 млрд грн. до 2020 р. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Як повідомляється, дана постанова скасовує надмірне державне регулювання в таких сферах підприємницької діяльності: в харчовій, аграрній, нафтогазовій та ІТ галузях.

"Дерегуляція складається з трьох етапів. Перший етап, який проводимо зараз, - це ліквідація надмірних регуляторних бар'єрів для бізнесу. Корупційна складова, що ліквідується, становила близько 2-3 млрд грн. Світові і наші місцеві експерти порахували коефіцієнти, яким буде ефект в інших сферах нашого життя, - стосовно детінізації бізнесу, зменшення державних витрат", - наголосив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус під час презентації постанови.

Постанова передбачає:

- скорочення термінів видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів (із п'яти днів до 24 годин);

- скорочення переліку об'єктів карантинного регулювання для внутрішніх перевезень (на 33 види рослинних культур - жито, рис, ячмінь та інші, які переміщуються територією України);

- скасування надмірного адміністрування у сфері обігу пестицидів і агрохімікатів (спрощення порядку проведення державних випробувань, реєстрації та перереєстрації пестицидів і агрохімікатів);

- спрощення порядку видачі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

- спрощення дозвільних процедур у надрокористуванні (моніторинг і науковий супровід виключені з обов'язкових умов спеціального дозволу на користування надрами);

- скасування порядку державної реєстрації харчових продуктів дієтичного споживання.

"Реалізація постанови забезпечить сприятливіші умови для розвитку підприємств (у нафтогазовій, аграрній, харчовій, ІТ галузях), дозволить отримати економічний ефект у 10-15 млрд грн. до 2020 року, знизити собівартість продукції одночасно із підвищенням її конкурентоспроможності, а також уможливить створення нових робочих місць", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це позитивно позначиться на умовах ведення бізнесу в Україні загалом так як будуть створені сприятливі умови для надходження іноземних і внутрішніх інвестицій, підвищення позиції України в рейтингу Світового банку Doing Business.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України прогнозує, що економічний ефект від ухвалення законів та постанови уряду про дерегуляцію складе 10-11 млрд грн до 2020 р.