ua en ru

Кабмін припиняє військово-технічне співробітництво з РФ

Кабмін припиняє військово-технічне співробітництво з РФ Фото: Арсеній Яценюк

Угода діяла з 1993 р

Кабінет міністрів України прийняв рішення про припинення військово-технічного співробітництва з Росією. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Колись була така угода між Україною і Російською Федерацією. Воно було підписано 26 травня 1993 р. про військово-технічне співробітництво. Кабінет міністрів України приймає рішення про припинення дії угоди про військово-технічне співробітництво між Україною і Російською Федерацією", - заявив Яценюк.

За його словами, Росія є агресором по відношенню до України, тому ця угода розривається.

"Російська Федерація є державою-агресором. Російська Федерація незаконно анексувала Крим. Російська Федерація здійснила військову інтервенцію на територію Донецької і Луганської областей. Російська Федерація представляє небезпеку для української держави та її територіальної цілісності. І тому Угода про військово-технічне співробітництво з Росією розривається Кабінетом Міністрів", - підкреслив прем'єр-міністр.

Варто зазначити, що на початку 90-х підписання угоди мало чітку мету: зберегти налагоджені з часів СРСР зв'язку між Україною і Росією у сфері створення продукції військового призначення, а також про взаємні поставки такої продукції та надання пов'язаних з нею послуг.

Примітно, що, відмовляючись від військово-технічного співробітництва з Росією, Україна налагоджує зв'язки в цій сфері з іншими країнами. Так, сьогодні в медіацентрі державного концерну "Укроборонпром" повідомили, що Україна і Польща планують почати спільне виробництво унікальних камуфляжних засобів. Причому, сучасні камуфляжні засоби, виготовлені польським партнером "Укроборонпрому", компанії Lubawa SA, незабаром передадуть для випробування українським військовим.

Однак на цьому співпраця не закінчиться. Зокрема, згідно з досягнутими раніше домовленостями, Україна та Польща збираються почати спільне виробництво цілого ряду найменувань такої продукції. Причому, Lubawa SA висловила готовність інвестувати в розвиток такого виробництва на території України, надаючи технології, досвід і фінансові ресурси.

Також повідомляється, що Першою позицією, яка буде передана українському Міноборони на тестування, буде мультиспектральная камуфляжна сітка. За технічними характеристиками вона не має аналогів на території України, повідомляють в "Укроборонпромі".

Нагадаємо, Україна увійшла в десятку найбільших експортерів зброї.