ua en ru

Кабмін пропонує ВРУ встановити законодавче визначення корпоративного договору

Кабмін пропонує ВРУ встановити законодавче визначення корпоративного договору Фото: Кабмін пропонує законодавчо визначити поняття корпоративного договору

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді ввести законодавче визначення корпоративного договору. Відповідний законопроект №4160 був зареєстрований в парламенті 26 лютого 2016 року.

Так, метою прийняття законопроекту є доповнення Цивільного кодексу статтею "Корпоративний договір" і деякими іншими нормами, які нададуть можливість ефективно задіяти механізм корпоративних договорів в господарських товариствах.

Документом пропонується встановити, що учасники товариства з обмеженою відповідальністю або акціонери акціонерного товариства мають право укласти між собою договір, званий корпоративним, про реалізацію своїх корпоративних прав, згідно з яким вони зобов'язуються реалізовувати ці права у спосіб, передбачений таким договором, або утриматися від їх реалізації, узгоджено здійснювати інші дії, пов'язані з управлінням суспільством, купувати або відчужувати частки в його статутному капіталі (акції) за певною ціною або при настанні певних договором обставин, або утримуватися від відчуження таких часток до настання визначених у договорі обставин.

Разом з тим корпоративний договір не може зобов'язувати його сторони голосувати відповідно до вказівок органів товариства, визначати структуру органів товариства та їх компетенцію, а умови корпоративного договору, які суперечать цій нормі закону, є нікчемними (не мають юридичної сили).

Законопроектом також визначається поняття опціонного договору, згідно з яким, одна сторона має право вимагати у встановлений договором термін від іншої сторони здійснення передбачених опціонним договором дій (в тому числі сплатити всі грошові кошти або прийняти майно) і при цьому, якщо перша сторона не заявить вимогу в зазначений термін, дія опціонного договору припиняється.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді вдосконалити нормативне регулювання придбання, розпорядження та охорони прав на об'єкти авторського права і суміжних прав. Відповідний законопроект №4144 був зареєстрований в парламенті 24 лютого 2016 року.