ua en ru

Уряд пропонує ВР внести зміни до Бюджетного кодексу щодо державно-приватного партнерства

Уряд пропонує ВР внести зміни до Бюджетного кодексу щодо державно-приватного партнерства Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект зареєстрований в парламенті

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді внести зміни до Бюджетного кодексу щодо забезпечення можливості взяття довгострокових зобов'язань у рамках державно-приватного партнерства. Відповідний проект закону № 3648 був зареєстрований в парламенті 14 грудня 2015 року.

Так, відповідно до діючого законодавства, договори, укладені в рамках державно-приватного партнерства, є довгостроковими (від 5 до 50 років) та передбачають виконання зобов'язань, у тому числі фінансового характеру, протягом всього строку дії договору. Разом з цим, на сьогоднішній день державний партнер позбавлений можливості взяти довгострокові зобов'язання для виконання договору державно-приватного партнерства, оскільки діє принцип трирічного бюджетного планування.

Законопроектом при цьому пропонується запровадити можливість взяття державним партнером довгострокових зобов'язань за договором, укладеним в рамках державно-приватного партнерства.

Передбачається, що довгострокове зобов'язання у рамках державно-приватного партнерства - зобов'язання держпартнера за договором, укладеним у рамках державно-приватного партнерства згідно з законом "Про державно-приватне партнерство" щодо існуючих об'єктів, функціонування яких забезпечується у межах завдань і функцій відповідних органів держвлади та місцевого самоврядування, здійснити платежі протягом поточного та/або майбутніх бюджетних періодів приватному партнеру відповідно до умов, передбачених таким договором.

Підкреслюється, що прийняття документу не потребує додаткових витрат з держбюджету, оскільки передбачається, що обсяг видатків на оплату довгострокових зобов'язань у рамках державно-приватного партнерства на відповідний бюджетний період встановлюється у межах бюджетних призначень відповідного головного розпорядника бюджетних коштів у сумі, визначеній згідно з умовами договору державно-приватного партнерства у межах фактичних видатків на функціонування відповідних об'єктів за рік, що передує року укладання договору.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити основи державного регулювання у сфері залізничного транспорту. Відповідний законопроект №3650 "Про залізничний транспорт України" був зареєстрований в парламенті 14 грудня 2015 року.