ua en ru

Кабмін пропонує ВР виключити "Укрспирт" і "Артемсіль" зі списку об’єктів, що не підлягають приватизації

Кабмін пропонує ВР виключити "Укрспирт" і "Артемсіль" зі списку об’єктів, що не підлягають приватизації Фото: голова Кабміну Володимир Гройсман

Схожий законопроект був внесений в Раду в серпні минулого року

Кабінет міністрів України пропонує парламенту виключити зі списку об’єктів, що не підлягають приватизації державні підприємства "Укрспирт" і "Артемсіль". Відповідний законопроект №4536 був зареєстрований у Верховній Раді 27 квітня 2016 року.

Відзначимо, що схожий законопроект №2519а був внесений до ВРУ 25 серпня 2015 року.

Так, згідно з додатком до законопроекту, з даного списку також пропонується виключити 372 інших держпідприємств агропромислового комплексу і 17 об'єктів транспортної галузі, серед ряд морських торговельних портів. Також з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані, пропонується виключити "Українське Дунайське пароплавство".


Зокрема, передбачається виключити 391 об'єкт, 116 з яких ліквідовано і 78 реорганізовані, а 180 не відповідають критеріям, визначеним у статті 5 закону "Про приватизацію держмайна", тобто не мають загальнодержавного значення.

Відзначимо, що документом пропонується виключити з переліку Маріупольський державний морський торговельний порт; Бердянський морпорт; Миколаївський морпорт і спеціалізований морпорт "Октябрьск"; Іллічівський, Одеський, Ренійський, Білгород-Дністровський, Ізмаїльський морпорти, порт Усть-Дунайськ, морпорт "Південний", Державне Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів, Чорноморське головне морагентство "Інфлот", Південний науково-дослідний проектно-конструкторський інститут морського флоту; Херсонський і Скадовський морпорти.

Проект закону передбачає зупинку проваджень у справах про банкрутство цих підприємств, а також введення мораторію на порушення справ про їх банкрутство протягом трьох років. При цьому норми не поширюються на підприємства, що ліквідуються за рішенням власника.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Кабінет міністрів України включив ПАТ "НАК" Украгролізинг "і Державне спеціалізоване підприємство "Укрспецторг" до переліку підприємств для приватизації.