ua en ru

Кабмін пропонує пом'якшити обмеження для присяжних та забезпечити їх охорону

Кабмін пропонує пом'якшити обмеження для присяжних та забезпечити їх охорону Фото: для присяжних пом'якшать деякі обмеження (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Кабінет міністрів України підтримав законопроект, яким буде спрощено порядок залучення людей для роботи присяжними. Пропонується пом'якшити вікові обмеження, а також забезпечити їм охорону.

Відповідне рішення прийнято на засіданні Кабінету міністрів.

Законопроект пропонує спростити порядок складання списків присяжних. З процесу формування виключать місцеві ради, а обов'язки будуть покладені на Державну судову адміністрацію та її територіальні управління. Для цього пропонується використовувати дані з Реєстру виборців.

Крім того, мінімальний вік присяжного буде знижено з 30 до 25 років, а також пропонується скасувати граничний вік, який на сьогодні становить 65 років. Також з ініціативи судді або за обґрунтованим клопотанням присяжного йому можуть забезпечити охорону навіть після завершення обов'язків.

Фото: проект закону

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні близько третини посад суддів залишаються вакантними. Вища рада правосуддя заявляє про ризик кадрового голоду.