ua en ru

Кабмін пропонує Раді оптимізувати соцвитрати

Кабмін пропонує Раді оптимізувати соцвитрати Фото: Кабмін України

Пропонується внести зміни в ряд законів

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді оптимізувати соціальні видатки. Законопроект №3628 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)" був зареєстрований 11 грудня 2015 року.

Так, уряд пропонує внести зміни до закону "Про індексацію грошових доходів населення" і встановити, що індексація доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації в розмірі 103% (зараз - 101%).

Також передбачається внести зміни до низки законів і обмежити на 2016 рік максимальний розмір пенсії (крім виплат з Накопичувального пенсійного фонду) 10 тис. 740 гривень.

Законопроектом пропонується внести ряд змін до закону "Про пенсійне забезпечення", згідно з якими вчителі матимуть право на пенсію за вислугою років після досягнення 55 років (зараз - незалежно від віку), але передбачений поступовий перехід до нової норми. Кабмін також пропонує Раді продовжити ще на рік скасування спеціальних пенсій депутатам Ради, чиновникам, прокурорам і суддям.

Крім того, планується передати місцевій владі право встановлювати (і оплачувати за рахунок місцевого бюджету) позачергове встановлення телефонів і 50% -ву плату за його користування.

Уряд пропонує ВРУ доповнити закон "Про банки і банківську діяльність" нормою про те, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками Міністерству фінансів з метою проведення верифікації та перевірки достовірності інформації, поданої фізособами для отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, зарплат. Банки будуть надавати інформацію про відкриті рахунки, операції та залишки на рахунках.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу для проведення податкової реформи.