ua en ru

Кабмін подав в Раду законодавчі зміни для функціонування Національної поліції

Кабмін подав в Раду законодавчі зміни для функціонування Національної поліції Фото: Кабмін

Підготовлено зміни в Бюджетний, Податковий та Митний кодекси України щодо Національної поліції

Кабінет міністрів України зареєстрував для подальшого розгляду в Верховній Раді України пакет законопроектів №3161 "Про внесення зміни до статті 243 Митного кодексу України щодо територіальних органів Національної поліції", №3162 "Про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність до закону України "Про Національну поліцію" та №3160 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення у відповідність до закону України "Про Національну поліцію" від 22 вересня 2015 року. Відповідну інформацію розміщено на офіційному сайті Верховної Ради.

Підготовка Кабміном даних законопроектів має на меті приведення Митного, Бюджетного та Податкового кодексу України у відповідність до закону України "Про Національну поліцію" у зв'язку з його прийняттям.

Так в статтю 243 Митного кодексу України "Розпорядження товарами, транспортними засобами комерційного призначення" вноситься одна зміна: інформація про знайдені транспортні засоби, у яких були виявлені товари під час здійснення митного контролю, і власник яких невідомий, раніше направлялись "до територіальних органів внутрішніх справ", тепер буде направлятися "до територіальних органів Національної поліції".

Проектом акта №3162 передбачено внесення змін до статей 61, 70, 165 та 168 Податкового кодексу України.

Зокрема, в статті 61 визначення органів "внутрішніх справ" замінено на "Національної поліції" таким чином залишається норма про те, що відповідні органи "та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб'єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування".

Так само у статті 168 "Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету" пункті 5 серед переліку категорій фізичних осіб, "що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат", визначення "особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ" замінено на "поліцейськими, особами рядового і начальницького складу". Стосовно них залишається твердження, що суми податку на доходи "спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян".

Відповідні корективи внесено і в інші місця Податкового кодексу України. В статтю 87 "Видатки, що здійснюються з Державного бюджету України" Бюджетного кодексу України вноситься лише одна зміна. В частині 1 "Про видатки, що здійснюються з Державного бюджету України (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 5 частини другої статті 67-1 цього Кодексу)", пункті 9) "Соціальний захист та соціальне забезпечення", підпункті а): стосовно виплат пенсій та "сплати до пенсійного фонду України страхових внесків за окремі категорії осіб, передбачені законом; виплату доплат, надбавок, підвищень до пенсій, додаткових пенсій, пенсій за особливі заслуги перед Україною, встановлених законом" - визначення "та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ" замінено на "поліцейським".

Нагадаємо, за останні півтора роки було звільнено 38 тис. співробітників Міністерства внутрішніх справ України. Кабінет міністрів України на початку вересня цього року прийняв рішення про створення Національної поліції - центрального органу виконавчої влади, який підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України.