ua en ru

Кабмін залишить права на продаж фумігантів тільки профільним суб'єктам господарювання

Кабінет Міністрів України сьогодні, 24 липня, схвалив законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування окремих видів господарської діяльності, при здійсненні яких здійснюються обіг і застосування фумігантів". Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики України.

Документ був розроблений і представлений на повторний розгляд Мінагрополітики.

У проекті закону пропонується обмежити доступ пересічних громадян до фумігантів. Так, право здійснювати продаж і будь-які операції, що передбачають передачу прав власності за фумігантів, буде надано виключно профільним суб'єктам господарювання.

Крім цього, пропонується змінити назву ліцензованого виду господарської діяльності з проведення фумігації, у свою чергу, дозволить здійснювати фумігацію виключно особам, що виконують ліцензійні умови, не тільки під час перетину державного кордону і карантинних зон, а й в інших випадках.

Ті ж підприємства, які отримали ліцензію на проведення фумігації об'єктів регулювання (рослин і продуктів рослинного походження), що переміщуються через державний кордон України та карантинні зони, до набрання чинності цього законопроекту, можуть діяти до закінчення терміну ліцензії.

На переконання чиновників, прийняття цього законопроекту сприятиме підвищенню рівня національної безпеки країни шляхом посилення контролю над обігом фумігантів - особливо небезпечних хімічних препаратів. Крім того, прийняття проекту закону унеможливить вільний продаж фумігантів на ринку України, попередить отруєння людей засобами захисту рослин при застосуванні особливо небезпечного методу обробки - фумігації.