ua en ru

Кабмін схвалив законопроект по боротьбі з інтернет-піратством

Кабмін схвалив законопроект по боротьбі з інтернет-піратством Фото: прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Інформацію, що порушує авторське право, зможуть вилучати в позасудовому порядку, а також штрафувати ресурси з піратським контентом

Кабінет Міністрів на засіданні 21 жовтня схвалив проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет", який містить механізми протидії інтернет-піратству. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінеконоразвітія.

Повідомляється, що законопроект найближчим часом буде поданий на розгляд у Верховну Раду України. Він розроблений за участю представників бізнес-асоціації, власників авторських прав, хостинг-провайдерів.

Автори проекту вводять ряд інструментів захисту авторських прав і протидії поширення піратського контенту. Одним з головних нововведень є досудова можливість видалення або обмеження доступу до інформації, що порушує авторське право. При цьому передбачені штрафні санкції в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходу за невиконання добросовісної вимоги щодо блокування нелегального контенту. Аналогічні штрафи загрожують у разі відмови ідентифікувати користувача, який розмістив контент, що порушує авторські права.

Законопроект також містить важливі зміни в закон "Про нотаріат", які дають можливість забезпечення доказів нотаріусом в мережі Інтернет.

"Також він виключає застосування економічних санкцій щодо України як "пріоритетної країни" у "Спеціальному" Списку 301", і наближає законодавства України до законодавства країн Європейського Союзу, чого, власне, і вимагає Угода про асоціацію між Україною і ЄС", - підкреслила директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності МЕРТ Олена Мініч.

Нагадаємо, в травні Україна позбулася статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності.