ua en ru

Кабмін схвалив угоду з Єврокомісією щодо виділення 50 млн євро на відновлення Донбасу

Кабмін схвалив угоду з Єврокомісією щодо виділення 50 млн євро на відновлення Донбасу Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

Кабмін уповноважив Климпуш-Цинцадзе підписати зазначену угоду

Кабінет міністрів України схвалив підписання угоди з Єврокомісією щодо виділення 50 млн євро на відновлення Донбасу. Відповідне розпорядженя було схвалено сьогодні у ході засідання уряду.

"Схвалити проект угоди про фінансування заходу "Підтримка ЄС для Сходу України". Уповноважити віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Климпуш-Цинцадзе Іванну Орестівну підписати зазначену угоду", - йдеться у тексті розпорядження.

Так, відповідно до угоди, уряд України, представлений Міністерством економічного розвитку та торгівлі, з однієї сторони, та Європейська комісія з іншої домовилися про фінансування Сходу України з бюджету ЄС.

"Загальна кошторисна вартість цього заходу становить 55,5 млн євро, а максимальний внесок з боку ЄС становить 50 млн гривень. Партнер не бере участі у співфінансуванні цього заходу", - йдеться у тексті угоди.

Період виконання угоди починається з моменту набрання чинності та закінчується через 108 місяців після цієї дати. Термін практичної реалізації - 84 місяці, завершального етапу - 24 місяці.

"Прийняття проекту розпорядження створить правові підстави для укладання угоди про фінансування заходу "Підтримка ЄС для Сходу України" з метою фінансування ЄК заході, спрямованих на сприяння миру, економічному відновленню та примиренню в східній Україні через соціальне та економічне відродження Донецької та Луганскьої областей на загальну суму 50 млн євро", - йдеться у пояснювальній записці.

Як зазначається, програма складається з кілької компонентів:

  • децентралізація та врядування (підтримка навчання та розвитку спроможностей, а також інвестиції в центри надання адміністративних послуг та центри соціальних служб),
  • економічне відновлення та розвиток ММСП (покращення доступу до фінансування, послуг та ринків за допомогою професійно-технічного навчання),
  • безпека громад та соціальна згуртованість (зміцнення існуючих груп громадян зі спільними інтересами, які відіграють провідну роль у стимулюванні міцних громадських зв'язків та підтримці комунікації між людьми),
  • секторальні реформи та структурні зміни (реалізація національної реформи охорони здоров'я в регіоні, національна та місцева спроможність у координації та розробці планів реагування на зруйновану інфраструктуру, відновлення надійних інформаційних потоків).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що відновлення виплат пенсій та інших соціальних допомог мешканцям окупованих територій Донбасу стане можливим тільки після повного виконання мінських угод з боку Росії.