ua en ru

Кабмін зобов'язав суб'єктів господарювання надавати Держфінмоніторингу запрошувані ними дані

Уряд України зобов'язав суб'єктів господарювання, що не є суб'єктами первинного фінансового моніторингу, незалежно від їх форми власності, протягом 5 робочих днів з моменту отримання офіційного запиту Держкомітету фінмоніторинга подавати відомству інформацію (копії документів) про фінансові операції, які стали об'єктом фінансового моніторингу.

Про це йдеться в постанові уряду №775 від 30 серпня "Про затвердження Порядку надання суб'єктами господарювання, підприємствами, установами, організаціями, які не є суб'єктами первинного фінансового моніторингу, інформації, на запит Державного комітету фінансового моніторингу".

Суб'єкти, їх посадові особи зобов'язані подавати письмово інформацію, яка стосується фінансових операцій, що стали об'єктом фінансового моніторингу, в Держфінмоніторинг, і необхідну для виконання покладених на Держфінмоніторинг завдань, додаючи засвідчені друком суб'єкта копії документів, які її підтверджують, і необхідні довідки.

Лист-відповідь суб'єкта на запит повинен містити повну і змістовну інформацію, яку запрошує відомство, зокрема з обмеженим доступом, зокрема ту, що складає банківську або комерційну таємницю, за винятком інформації про конкретних фізичних осіб.

Держфінмоніторинг має право запрошувати у суб'єктів господарювання інформацію про вказані фінансові операції, інформацію про учасників таких операцій, а також інформацію щодо активів учасників операцій.

Офіційний запит відомства відправляється суб'єктам письмово за підписом глави Держфінмоніторинга або його заступника. Інформація, яка подається суб'єктами відповідно до затвердженого порядку, є інформацією з обмеженим доступом. Обмін такою інформацією, її розкриття і захист здійснюються відповідно до закону.