ua en ru

Кабмін позбавляє українських студентів можливості навчатися вдома, - "Наш край"

Кабмін позбавляє українських студентів можливості навчатися вдома, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

У політсилі вимагають змін у вищій освіті

"Наш край" вимагає від уряду негайно розробити концепцію реформування вищої освіти, інакше українські студенти продовжать виїжджати на навчання за кордон. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, передає прес-служба політсили.

Він переконаний, те, що сьогодні уряд змушує студентів 21-го століття вчитися за стандартами освіти 19-го, "виштовхує" їх на навчання за кордоном.

"Міносвіти України досі працює за застарілими стандартами підготовки фахівців, без урахування вимог сучасності. Це призвело до того, що сьогодні 4% українських студентів навчаються за кордоном. Мова йде про працьовиту, освічену українську молодь, яка виїхала за освітою, що відповідає сучасному розвитку економіки. Вища освіта сьогодні потребує негайного реформування", - зазначив Мазурчак.

За його словами, крім відсутності бачення розвитку освіти, уряд досі не розуміє потреб сучасного ринку праці.

"В країні дефіцит робочих професій – кількість закладів, які готували слюсарів, монтажників або зварників, істотно зменшилася, а нинішній попит на цих працівників зашкалює. Разом з тим Міністерство освіти продовжує штампувати тисячі юристів та економістів, які поповнюють ряди безробітних", – зазначив Мазурчак.

Він вважає, що сьогоднішні спроби уряду реформувати освіту зводяться до дрібних змін, тотальної економії і зазіханням на конституційні права громадян.

"Це добре, що після критики "Нашого краю" уряд відмовився від ідеї скоротити кількість студентів, що одержують стипендію, до 15%. Але пора вже відмовитися від практики дрібних змін в системі освіти і економії на всьому, на чому можливо, і перейти до стратегічного планування", - додав Мазурчак.

Партія "Наш край" вимагає підготувати концепцію реформування післяшкільної освіти з урахуванням тенденцій розвитку ринку праці.

"Міносвіти повинно мати бачення розвитку освіти на основі реальних потреб українського суспільства й економіки на 5, 10, 15 років вперед, інакше молодь буде продовжувати виїжджати на навчання за кордон", – резюмував Мазурчак.