ua en ru

Кабмін має розглянути питання поставок української продукції до РФ, враховуючи позицію УСПП і ФПУ, - Янукович

Кабінет міністрів України має розглянути питання поставок української продукції до РФ, враховуючи позицію Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП) і Федерації профспілок України (ФПУ). Про це повідомляє прес-служба Президента України.
"Ці доручення зараз вже підуть Кабінету міністрів, і я попередив Азарова, щоб завтра вже на уряді все це було розглянуто. Завтра, негайно", - сказав глава держави під час зустрічі з представниками УСПП і ФПУ.

"Ми проаналізуємо стан справ практично по всім напрямкам і по всім тим галузям, в яких у нас сьогодні є найбільша проблема. Якщо подивитись на спад виробництва, він найбільше відбувся в експортоорієнтованих галузях економіки", - зауважив Президент.

Він зазначив, що проблеми в економіці викликані не лише світовою економічною кризою, а й незадовільним менеджментом керівників Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Програма активізації економіки не запущена. Наслідок - не передбачено ті заходи, які, я сказав би, пом'якшили б негативні наслідки", - сказав Президент.

Крім того, Янукович розкритикував діяльність Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

"Програми, які підготовлені, які треба сьогодні вже запускати, і треба, щоб вони починали працювати в будівництві житла, не запущені. Вони очікують, умовно кажучи, коли прийде ефективний керівник і почне працювати над цим питанням", - зазначив він.
Глава держави також висловив незадоволення роботою Міністерства промислової політики. "Міністерство промислової політики, на жаль, не запрацювало. В чому там причини - кадрові причини чи організаційні, але воно сьогодні не працює", - сказав він.

Під час зустрічі голова профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Василь Мойсюк, зокрема, розповів, що представники профспілки досі не змогли зустрітися з міністром.

"З того часу, як Ви підписали указ про створення Міністерства промислової політики, на сьогодні вони не розвернули роботу", - зазначив Мойсюк, звертаючись до Президента.

Голова Наглядової ради ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" Володимир Приходько під час зустрічі зазначив, що Кабінет міністрів має допомогти виробнику залізничного транспорту у вирішенні питання експорту продукції до Російської Федерації.
"Ми звертаємось до Кабінету Міністрів, щоб отримати підтримку, щоб це була рівна розмова. З нами особливо розмовляти не хочуть у Російській Федерації. Одна справа - підприємство, а інша - Кабінет Міністрів", - зазначив він.

У свою чергу, народний депутат Валентин Ландик розповів про проблеми з експортом продукції до країн-членів Митного союзу.
"У нас сьогодні величезні проблеми з Росією, Казахстаном, куди ми відвантажуємо більше 50% продукції", - сказав він.

За словами Ландика, така ситуація пов'язана з митною політикою України і Росії, а також з правилами СОТ. Він зауважив, що українська продукція може стати неконкурентоспроможною після підписання угоди з Європейським Союзом про асоціацію, оскільки в такому випадку обсяги експорту українських товарів до країн Митного союзу будуть обмежені.

"Якщо це можна, давайте поки підписання на один рік поки перенесемо. Ще дайте нам можливість підготуватися, дайте можливість закупити обладнання. Це велике прохання не тільки моє, це велике прохання промисловців", - сказав Ландик.

Президент ПАТ "Новокраматорський машинобудівний завод" Георгій Скудар у своєму виступі також звернув увагу на наявні проблеми в поставках української продукції на ринки країн Митного союзу.

"Зараз мова йде про підписання асоціації з Європою - так ніхто нас там не чекає. Як не могли ми поставити до Німеччини ніколи прокатний стан, ми його і тепер не поставимо. Більш того, там у машинобудуванні безробіття побільше, ніж у нас", - сказав Скудар.