ua en ru

Кабмін пропонує Раді виключити 374 підприємства АПК зі списку заборонених до приватизації об'єктів

Кабмін пропонує Раді виключити 374 підприємства АПК зі списку заборонених до приватизації об'єктів Фото: Кабмін

Кабінет міністрів України зареєстрував в Верховній Раді України проект закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо об'єктів агропромислового комплексу”

Кабінет міністрів України запропонував до розгляду в Верховній Раді України законопроект № 2519а від 25 серпня 2015 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо об'єктів агропромислового комплексу". Текст цього документу вже опубліковано на офіційному сайті Верховної Ради України.

Як зазначено в пояснювальній записці до документу: "Головною метою законопроекту є запровадження конкурентної процедури продажу майна підприємств; захист підприємств, що виключаються з переліку, від позаприватизаційних процедур ліквідації та відчуження їх майна, зокрема в процедурах банкрутства".

Проект закону передбачає внесення змін до двох законів України. Так стосовно поправок в законі України "Про приватизацію державного майна" говориться: "законопроектом пропонується виключити 374 об'єкти агропромислового комплексу (підприємства спиртової галузі, хлібопродуктів та підприємства Укрфітотерапії), з яких 116 об'єктів ліквідовано (припинено) та 78 - реорганізовано, 180 - не відповідають критеріям визначеним статтею 5 Закону України "Про приватизацію державного майна".

Виключення з переліку таких підприємств не означає виведення з державної власності їх майна, але дозволить забезпечити підвищення якості менеджменту, проведення реструктуризації підприємств, концентрацію профільних активів, залучення інвесторів та ділових партнерів" - вказано в пояснювальній записці до документу.

В статті 8 , пункті третьому вказаного закону буде зазначено: крім тих, що зазначалися раніше, "не можуть бути покупцями" наступні особи: "громадяни держави, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором; юридичні особи, частка у статутному капіталі яких належить резиденту іноземної держави-агресора чи іноземній державі-агресору; фізичні та юридичні особи, які включені до переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або щодо яких застосовано міжнародні санкції".

Крім того, "у разі відчуження покупцем об'єкта державної власності у будь-який спосіб, у тому числі внаслідок процедури банкрутства, на користь особи, визначеної абзацами сьомим - дев'ятим частини третьої цієї статті, приватизований об'єкт підлягає безумовному та безспірному вилученню та поверненню у державну власність без отримання такими особами будь-якої компенсації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України" - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.

Також певних змін зазнає і закон України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", пропонується уточнити ряд правил виробництва, імпорту, експорту та оптової торгівлі по цій групі товарів.

Відзначимо, даним законопроектом пропонується в законі України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" статті 18, в заключних положеннях додати наступне: "Установити, що з 1 січня 2020 року виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форми власності за умови одержання ліцензії".

Нагадаємо, раніше Уряд уникав діалогу з аграріями у питанні формування податкової політики.