ua en ru

Кабінет міністрів не хоче брати відповідальність за вугільний сектор, - Волинець

Кабінет міністрів не хоче брати відповідальність за вугільний сектор, - Волинець Фото: Михайло Волинець (npgu.org)

На його думку, міністр і віце-прем'єр-міністр дистанціюються від проблеми, від гірників, від народу, який потрібно захищати

Кабінет міністрів України не хоче брати на себе відповідальність за вугільну сферу, за шахтарів. Таку думку висловив на своїй сторінці в Facebook голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, коментуючи заяву віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона про те, що уряд не має права вирішувати питання пріоритетності українського вугілля над імпортними.

"З подивом і сумом прочитав новину про те, що питанням пріоритетності українського вугілля Кабінет міністрів не може займатися. Зрозуміло, що є певні питання, які потребують залучення інших інститутів і органів. Але хто відповідає за економічні процеси, за національні інтерес, як не влада?! Кабінет міністрів не хоче замінити іноземне вугілля власним. Це - загроза національній безпеці України", - вважає Волинець.

На його думку, міністр і віце-прем'єр-міністр дистанціюються від проблеми, від гірників, від народу, який потрібно захищати.

"Ми насправді не хочемо нічого особливого від нашої влади, від Насалика, Кістіона, Гройсмана та інших. Все прописано в нашому Маніфесті. Виплатіть людям зарплати. Нехай буде, що їсти і чим годувати дітей. Нехай українське вугілля буде на першому місці, а не іноземне. Нам треба максимально знизити закупівлю вугілля з-за кордону. Нехай всі станції працюють не на антрациті, а на газовому вугіллі, яке видобувають наші шахтарі в Західній та Східній Україні. Потрібно закріпити на законодавчому рівні перевагу українського вугілля перед іноземним", - упевнений Волинець.

Нагадаємо, 19 лютого на засіданні Профспілки працівників вугільної промисловості був прийнятий Маніфест, який включає п'ять основних кроків з порятунку галузі. Згідно з документом, працівники вугільних підприємств вимагають, зокрема, своєчасного виконання зобов'язань перед вугледобувними підприємствами країни. Також в рамках Маніфесту вказується на вимогу максимально зменшити поставки іноземної вугілля. У документі йдеться, що потрібно терміново закріпити на законодавчому рівні перевагу українського вугілля перед іноземним.

28 лютого віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон заявив, що рішення щодо пріоритетності українського вугілля над імпортом не входить у повноваження Кабінету міністрів України.

Як повідомлялося раніше, за даними ГФС, за підсумками 2017 року валютні витрати на придбання вугілля зросли майже в два рази - до 2,744 млрд доларів з 1,467 млрд доларів. Найбільшим постачальником, за даними ЗМІ, стала Росія - імпорт вугілля з РФ в грошовому вираженні склав 1,552 мільярда доларів (56,6%).