ua en ru

До заарештованого режисера Сенцова не пустили українського консула

До заарештованого українському режисеру Олегу Сенцову, якого Федеральна служба безпеки Російської Федерації підозрює в підготовці терактів, не пустили українського консула

До заарештованого українському режисеру Олегу Сенцову, якого Федеральна служба безпеки Російської Федерації підозрює в підготовці терактів, не пустили українського консула. Про це РБК повідомив адвокат кінематографіста Дмитро Дінз.

"Сенцова вважають громадянином Росії, - пояснив юрист. - Після анексії Криму був даний місяць громадянам України відмовитися від російського громадянства. Той, хто не відмовився, автоматично зізнавався громадянином Росії".

Активіста Автомайдану Сенцова і ще трьох прихильників єдиної України затримали в Криму, а пізніше етапували до Москви по справі про підготовку терактів на півострові. Всі четверо утримуються в СІЗО "Лефортово". За версією слідства, вони входять у диверсійно-терористичну групу "Правого сектора", яка готувала теракти в Ялті та Севастополі, підрив пам'ятника Леніну, знищення об'єктів інфраструктури.

Єдине, що їм вдалося, вважає ФСБ, - це підпали штаб-квартир "Російського єдності" і "Єдиної Росії" в Сімферополі 14 і 18 квітня. Щодо Сенцова і прихильників єдиної України порушено справу за ч.2 ст.205 (терористичний акт), ч.2 ст.205.4 (організація терористичного спільноти) і ч.3 ст. 222 (незаконний оборот зброї) Кримінального кодексу РФ.