ua en ru

Ізраїль звільнить ще 26 палестинців заради переговорів з Палестинською автономією

Ізраїльська влада прийняла рішення звільнити з в'язниці ще 26 палестинців заради відновлення мирних переговорів з Палестинською автономією.

Ізраїльська влада прийняла рішення звільнити з в'язниці ще 26 палестинців заради відновлення мирних переговорів з Палестинською автономією, передає BBC.

Ув'язнених планується звільнити у вівторок, за день до мирних переговорів, які пройдуть в Єрусалимі за американського посередництва. У родичів постраждалих від рук ув'язнених є таким чином 48 годин, щоб зі свого боку вжити якихось юридичні заходів і оскаржити звільнення. У неділю представники родин влаштували пікет біля будівлі Верховного суду Ізраїлю, протестуючи проти звільнення ув'язнених.

Всі, хто підлягає звільненню, засуджені до тривалих термінів. Раніше влада Ізраїлю прийняла рішення випустити на волю понад 100 осіб.

Як повідомляють ізраїльські ЗМІ, деякі з тих, кого планується випустити на свободу, є бойовиками угруповання "ХАМАС" і відбувають терміни за причетність до терористичної діяльності.

Паралельно з рішенням про звільнення палестинських ув'язнених уряд Ізраїлю схвалив спорудження близько 1 тис. 200 квартир в єврейських поселеннях на спірних територіях.

Палестинська влада звинуватила Тель-Авів в спробі зірвати мирні переговори, які повинні поновитися 14 серпня 2013 р. Примітно, що попередні мирні переговори без посередників в 2010 р. провалилися через зведення Ізраїлем поселень на Західному березі річки Йордан.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху (на фото) раніше заявляв, що в разі успішного завершення переговорів питання про укладення миру з Палестиною, визнання держави і припинення будівництва ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан буде винесено на референдум.

З 1967 року, коли Ізраїль окупував Західний берег і Східний Єрусалим, на цих територіях було засновано понад 100 поселень, в яких проживають приблизно 500 тисяч євреїв.