ua en ru

Змінити курс та провести нові вибори: G7 звернулася до режиму Лукашенка

Змінити курс та провести нові вибори: G7 звернулася до режиму Лукашенка Фото: G7 звернулася до режиму Лукашенка (kremlin.ru)

Країни "Великої сімки" (G7) закликали режим Олександра Лукашенка в Білорусі змінити курс політики та погодитись провести нові чесні вибори президента. Країни також пообіцяли притягнути до відповідальності винних у порушення прав людини в Білорусі.

Про це йдеться в спільному комюніке "Великої сімки" за результатами саміту в Корнуоллі.

"Ми глибоко стурбовані постійними нападами білоруської влади на права людини, основні свободи та міжнародне право, прикладом чого є примусова посадка польоту рейсу FR4978 та арешт незалежного журналіста та його супутниці", - йдеться в заяві.

Країни G7 пообіцяли працювати разом щодо притягування до відповідальності, в тому числі шляхом введенням санкцій, осіб, винних у порушення прав людини у Білорусі.

Також "Велика сімка" обіцяє продовжити підтримку громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та прав людини в Білорусі.

"Ми закликаємо режим: змінити курс і виконати всі рекомендації незалежної експертної місії в рамках Московського механізму Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ); вступати в змістовний діалог з усіма секторами суспільства; провести нові вільні та чесні вибори", - звернулися до білоруського режиму в G7.