ua en ru

Зміни в текст УА між Україною та ЄС вноситися не будуть, - П'ятницький

Зміни в текст угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом вноситися не будуть.

Зміни в текст угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом вноситися не будуть. Про це РБК-Україна повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

"Вже всі переговори щодо тексту угоди завершені. Будь-яка нова зміна - це нові переговори. Одна сторона має отримати мандат - інша сторона повинна отримати. Отримання мандата - це місяць", - сказав він.

При цьому П'ятницький зазначив можливість модернізації угоди після її підписання.

"У нас яке бажання: підписати угоду і почати її виконувати, і в рамках угоди її модернізувати, або не підписувати угоду, зупинитися і почати нові переговори? Угода це інструмент... Там все прописано - як і що можна міняти... Давайте підпишемо і тоді будемо працювати", - сказав уповноважений Кабміну.

За його словами, вже немає можливості та часу що-небудь міняти, так як угода повністю збалансована, а тому зміна якоїсь її частини спричинить за собою й інші корективи.

На запитання про те, як розцінювати заяви попереднього керівництва країни про невигідність підписання угоди в існуючому вигляді, П'ятницький зазначив, що "це, очевидно, був пресинг Росії".

На думку уповноваженого Кабміну, Україна повинна підписати угоду влітку, щоб вона набула чинності до того, як закінчиться дія торговельних преференцій ЄС (до листопада), щоб бізнес міг будувати плани з урахуванням домовленостей у рамках угоди про асоціацію.

"Влітку - червень-серпень нам потрібно підписати угоду", - сказав він, зазначивши, що ще потрібен час для її ратифікації.

Зазначимо, 21 березня 2014 р. Україна і ЄС підписали політичну частину угоди про асоціацію. При цьому підписання її економічних положень очікується після президентських виборів в Україні, призначених на 25 травня 2014 р.

Нагадаємо, 11 березня 2014 р. Єврокомісія тимчасово знизила мита на товари з України.