ua en ru

Зміна умов здійснення валютно-обмінних операцій фізичними особами призведе до зростання тіньової частини ринку, - АУБ

Загалом обсяги валютно-обмінних операцій в Україні після зміни умов здійснення валютно-обмінних операцій фізичними особами, якими були, такими і залишаться, але офіційна їх частина зменшиться, та, яка іде через банки, а частина, яка здійснюється в тіні - зросте. Таку думку висловив президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

«Ті люди, які не хочуть, щоб їх прізвища з'явилися у відповідних службах банків, НБУ, не підуть в обмінні пункти, а підуть в тінь... Ті ж обсяги конвертації валют, що йшли під «дахом» в мільярдних сумах, вони як шли, так і будуть йти. Економіка того «потребує». Бюрократичні складності обміну валют штовхнуть масового клієнта обмінних пунктів в тіньовий сектор валютного ринку», - зазначив він.

На думку експерта, постанова НБУ суперечить загальнодержавній стратегії на дерегуляцію. «Замість того, щоб робити дерегуляцію, ці нормативні акти роблять ререгуляцію. По-суті, це посилення адміністративного контролю за конкретними операціями і ускладнення цих операцій. Я не можу сказати, що цей нормативний акт порушує права банків. Але він створює додаткові проблеми», - вважає президент АУБ.

Сугоняко також відзначив, що збільшення норми максимального продажу наявної валюти одній особі протягом робочого дня не вплине на обсяги. «Якщо людина надумала продати чи купити валюту в обсязі більше ніж дозволялося раніше, або зараз, вона поділить це на декілька частин і обміняє в декількох банках. Тобто я хочу сказати, що збільшення максимального продажу готівкової валюти однієї особи ніяк не вплине на обсяги. На обсяги впливає попит на валюту чи гривню. Якщо хтось думає, що такими заходами зможуть зменшити попит на валюту - нічого подібного. Хоча під час валютної паніки це може якось зменшити обсяги обміну валют через згадані бюрократичні проблеми, що продукує документ», - відзначив експерт.