ua en ru

З Росії в 2011 р. незаконно вивели близько 32,9 млрд дол

У минулому році обсяг коштів, незаконно виведених з Росії, склав не менше 32,9 млрд дол. (один трильйон рублів). Такі дані озвучив в інтерв'ю телепрограмі "Вісті неделі" віце-прем'єр РФ Віктор Зубков. Три чверті "тіньових коштів" були виведені в Латвію і на Кіпр, заявив Зубков.
"Дійсно, великий оборот в Росії грошей сумнівного походження, тіньових грошей, різні джерела по-різному називають цифри... В минулому році, ми вважаємо, що десь 1 трлн рублів було грошей, які могли бути сумнівними і йшли за кордон" , - повідомив віце-прем'єр РФ. При цьому Зубков зазначив, що крім тих грошей, які покинули Росію, великий обсяг "тіньових коштів" обертається і всередині країни.
Зубков повідомив також, що за дорученням Президента РФ Дмитра Медведєва в Росії була створена спеціальна міжвідомча робоча група з виявлення та припинення незаконних фінансових операцій. Перше засідання "антивідмивної" комісії відбулося 27 січня. До складу робочої групи увійшли співробітники Генпрокуратури, МВС, ФСБ, Комітету з наркотиків, Росфінмоніторингу, Федеральної податкової служби (ФПС), Федеральної митної служби (ФТС), ФСФР і ЦБ.
Основним завданням робочої групи є протидія незаконним схемам, які функціонують в "тіньовому секторі" економіки. Комісія вже визначила ряд компаній і фінансових установ, які будуть перевірені на предмет виведення коштів за кордон РФ.
Віце-прем'єр Росії констатував, що в різні "сірі" схеми з виведення коштів залучені і російські компанії з державною участю. "Великі державні компанії обросли багатьма "оболонками"... і основний прибуток зосереджується в таких компаніях-оболонках... ці "оболонки" гроші або переводять в готівку, або також переганяють в офшори. Хоча в нас викликає сумнів, наскільки це все законно", - розповів Зубков.
За його словами, близько 75% коштів, які виводяться за рубіж, припадають на Латвію і Кіпр. Крім того, значний потік грошових коштів іде до Великобританії, Швеції, Франції і Гонконгу.
Зазначимо, що раніше і прем'єр-міністр РФ Володимир Путін перейнявся проблемою незаконного виведення коштів з російської економіки і обрушився з критикою на російських енергетиків, які "складають" прибуток в зарубіжних офшорах.
У грудні 2011 р., проводячи нараду, що стосується електроенергетичного комплексу та приуроченого до запуску нового гідроагрегату на Саяно-Шушенській ГЕС, голова російського уряду зробив ряд заяв, що викривають корупцію в галузі, і зробив пропозиції за рішенням сформованих проблем.
У числі дієвих заходів прем'єр РФ назвав виведення компаній з офшорів, розкриття інформації про доходи керівників і членів їх сімей і можливе залучення правоохоронних органів до вирішення проблем з корупцією. У своєму виступі він також зажадав провести розслідування корупційних схем щодо інших держкомпаній. Ринок відреагував на заяви прем'єра РФ зниженням котирувань паперів електроенергетичного сектора.