ua en ru

Іванішвілі розраховує на відновлення експорту грузинської продукції до Росії вже в поточному році

Майбутній прем'єр-міністр Грузії, лідер коаліції "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі, що перемогла на виборах, розраховує на швидке відновлення торговельно-економічних відносин між своєю країною і Росією. "У мене немає ніякого документа із цього приводу, але, думаю, Росію теж не влаштовують сьогоднішні відносини (з Грузією). Ми почнемо без всяких попередніх умов обговорення відновлення зв'язків в області культури і торгівлі, і у мене є велика надія на те, що результат буде", - сказав він на зустрічі в Тбілісі з 200 представниками грузинського та іноземного бізнесу.

За його словами, якщо все складеться ідеально, в нинішньому сезоні Грузія зможе почати експорт своєї продукції, зокрема цитрусових, до Росії.

Іванішвілі також повідомив бізнесменам, що в країні буде створена дуже жорстка антимонопольна служба і змінений Трудовий кодекс. Він завірив: "Ми прийшли не для того, щоб когось карати і викручувати руки". На його думку, "чим далі держава буде від бізнесу, тим краще".

Разом з тим, заявив він, держава відтепер більше не зможе чинити тиск на бізнес. "Як тільки хтось спробує чинити тиск, скажіть, щоб ми відреагували відповідним чином, - попросив він бізнесменів. - Бізнес звільняється, монополій не буде".

Стан Іванішвілі, за даними Forbes, оцінюється в 6,4 млрд дол. Його основні активи знаходилися в Росії. Але, за його твердженням, всі вони продані, а виручені гроші вкладені в акції. У одному зі своїх останніх інтерв'ю він також заявив, що, ймовірно, у великий бізнес не повернеться, а з активної політики піде через два роки, залишивши Грузії повноцінну державну систему.

Читайте також: Гладка передача владі в Грузії - позитивний чинник, але з'являються моменти невизначеності, - Fitch