ua en ru

Ірландія поправила законодавство, перекривши Apple доступ до мінімального оподаткування

Ірландія заявила про ліквідацію податкової "лазівки", яка дозволяє технологічному гіганту Apple вкривати від оподаткування близько 40 млрд дол., передає Reuters.

Ірландія заявила про ліквідацію податкової "лазівки", яка дозволяє технологічному гіганту Apple вкривати від оподаткування близько 40 млрд дол., передає Reuters.

Міністр фінансів країни Майкл Нунан заявив, що планує зобов'язати зареєстровані в Ірландії компанії отримувати податкове громадянство.

Між тим представник ірландського Мінфіну відзначив, що компанії можуть стати податковими резидентами будь-якої з країн, включаючи ті держави, де діє нульова ставка податку, як, наприклад, на Бермудських островах. Він також заперечує, що дані кроки пов'язані з тиском з боку США.

Таким чином, дана законодавча ініціатива навряд чи збільшить податкові відрахування компаній, які зможуть скористатися іншою "лазівкою".

Відзначимо, що крім Apple можливістю мінімізувати свої податкові відрахування шляхом створення дочірніх підприємств в Дубліні також користуються такі великі корпорації, як Google і Microsoft.

У травні 2013 р. повідомлялося, що Apple через групу афілійованих компаній за межами США вивела близько 102 млрд дол. зі своїх 145 млрд дол. готівкою, щоб уникнути сплати прибуткового податку. Повідомлялося, що частина грошей осіла в Ірландії, де корпоративний податок з прибутку великих компаній становить трохи більше 12%. Цим користуються міжнародні корпорації, в тому числі і Apple.

Завдяки економною податкової політики Apple вдалося уникнути виплат в 2011 р. на 3,5 млрд дол., а в 2012 р. - заощадити вже 9 млрд дол. Проте не можна говорити про порушення закону, допущеного Apple: корпорація використовувала абсолютно легальні способи мінімізації виплат.

Пізніше глава корпорації Тім Кук заявив, що Apple не використовувала дочірні ірландські компанії для відходу від податків. "Ми не ухиляємося від сплати податків. Ми виплачуємо все до останнього цента", - сказав т. кук.

У відповідь на запитання про використання офшорних компаній в Ірландії, Т.Кук підкреслив, що "Apple є американською компанією" і "не збирає гроші де-небудь на Карибських островах".

Нагадаємо, 20 травня 2013 р. сенат конгресу США опублікував резонансний доповідь, в якій говориться, що корпорація Apple за останні роки заощадила мільярди доларів завдяки схемам мінімізації податкових виплат з використанням афілійованих між собою ірландських "дочок". Мова йде про схемою, відомою як "подвійний ірландський", коли використовуються дві ірландські компанії, одна з яких реєструється як податковий резидент в офшорній зоні.

Вважається, що "лазівки" в податковому законодавстві Ірландії та ліберальне ставлення Дубліна до корпоративних механізмів оптимізації податків дозволяють цілого ряду американських компаній легально приховувати свої прибутки від податків США, а також платити мізерні податки в самій Ірландії.

У зв'язку з цим, Ірландія заявила про можливість реформування системи корпоративного оподаткування, що викликало серйозні нарікання з боку США, тому в Міністерстві фінансів Ірландії були розроблені варіанти поетапного усунення "лазівки", дозволяє транснаціональним корпораціям зводити до мінімуму виплати по податках на прибуток.