ua en ru

Ірландія планує реформувати систему корпоративного оподаткування після скандалу з податками Apple

Ірландія розглядає можливість реформування системи корпоративного оподаткування, що викликала серйозні нарікання з боку США. Міністерство фінансів Ірландії роздумує над варіантами поетапного усунення "лазівки", що дозволяє транснаціональним корпораціям зводити до мінімуму виплати по податками на прибуток, передає Reuters з посиланням на ірландські ділові ЗМІ.

Нагадаємо, 20 травня 2013 р. сенат конгресу США опублікував резонансний доповідь, в якій говориться, що корпорація Apple за останні роки зекономила мільярди доларів завдяки схемам мінімізації податкових виплат з використанням афілійованих між собою ірландських "дочок". Йдеться про схему, відомої як "подвійний ірландський (віскі)", коли використовуються дві ірландські компанії, одна з яких реєструється як податковий резидент в офшорній зоні (наприклад, на Бермудах або Британських Віргінських островах). Вважається, що "лазівки" у податковому законодавстві Ірландії та ліберальне ставлення Дубліна до корпоративних механізмам оптимізації податків дозволяють цілому ряду американських компаній легально вкривати свої прибутки від податків США, а також платити мізерні податки в самій Ірландії.

Відповідаючи на претензії американських законодавців, уряд Ірландії заявило, що податкова система країни є чесною і прозорою, а боротися з корпоративними схемами мінімізації податкових виплат необхідно на міжнародному рівні.

Читайте також: Глава Apple відзвітував перед Сенатом США і призвав влади до зниження податкових ставок