ua en ru

Іран може відновити шестисторонні переговори щодо ядерної програми

Пропозиції російської влади можуть стати основою для відновлення шестисторонніх переговорів з ядерної програми Ірану, призупинених у січні ц.р. Відповідну заяву зробив секретар Ради національної безпеки Ісламської Республіки Саїд Джалілі за підсумками дискусій з секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим, що відбулися в Тегерані, передає місцеве інформагентство IRIB.
Пропозиції російської сторони створюють грунт для реалізації стратегії "діалогу задля позитивної регіональної і міжнародної взаємодії (у форматі 5 +1)", зокрема у сфері розвитку "мирного атома", заявив Джалілі. Він також додав, що підхід Тегерана до дискусії як завжди "будується на принципі діалогу і партнерства".
Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад в ході зустрічі заявив, що останні події в регіоні вимагають активізації співпраці Тегерана і Москви.
Сторони висловили обопільне схвалення розширення співробітництва та зміцнення двосторонніх зв'язків між Тегераном і Москвою.
Сьогодні ж намір Москви і Тегерана обговорити проблему іранської ядерної програми на рівні глав МЗС двох країн озвучили в департаменті інформації і друку російського зовнішньополітичного відомства.
За словами офіційного представника МЗС РФ Олександра Лукашевича, Москва наполягає на політико-дипломатичному вирішенні даного питання і закликає до пошуку компромісів для вирішення проблеми.
"При цьому ніхто не заперечує законного права Ірану як учасника Договору про нерозповсюдження ядерної зброї на мирне використання атомної енергії при одночасному строгому дотриманні ним своїх зобов'язань з нерозповсюдження ядерної зброї", - підкреслив Лукашевич.
Місяцем раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров звернувся до керівництва міжнародного агентства з ядерної енергетики (МАГАТЕ), з пропозицією розпочати поетапне вирішення питань, пов'язаних з іранською ядерною програмою, а саме скорочення обсягу санкцій і навіть часткового зняття.
Разом з тим, окремим рядком в ході зустрічі були прописані питання безпеки в регіоні Каспійського моря і спільної боротьби з тероризмом.
Росія має національні інтереси в Ірані, тому що на даний момент практично повністю закінчені роботи на атомній електростанції в м.Бушер, де трудилися російські фахівці і куди "Росатом" має намір експортувати ядерне паливо. Незважаючи на наявність ядерних амбіцій у деяких країн регіону, найбільшу увагу МАГАТЕ, під тиском Ізраїлю і США, приділяється Ірану. Тегеран не раз заявляв про суто мирному використанні, проте йому продовжують пред'являть звинувачення в спробах створити ядерну зброю.
Нагадаємо, 9 червня 2010 р. Рада Безпеки ООН проголосувала за введення четвертого раунду міжнародних санкцій відносно Ірану за "ядерну програму". Переговори з Іраном з питання ядерної програми країни поки не принесли істотних результатів. Представники "шістки" міжнародних посередників (Росії, США, Франція, Великобританія, Китай і Німеччина) закликають Тегеран відмовитися від програми зі збагачення урану, тоді як Іран продовжує відстоювати своє право розвивати мирні атомні технології.