ua en ru

Іран відновить збагачення урану, якщо Євросоюз не збереже ядерну угоду

Іран відновить збагачення урану, якщо Євросоюз не збереже ядерну угоду Фото: Алі Акбар Салехі (Florian flickr.com)

При цьому Іран прагне зберегти ядерну угоду

Іран може повернутися до збагачення урану до 20% рівня в тому випадку, якщо європейські посередники не зможуть зберегти Спільний комплексний план дій (СВПД) після виходу США з ядерної угоди. Про це в суботу, 19 травня, заявив глава Організації з атомної енергетики Ірану Алі Акбар Салехі, передає DW.

"Перед нами є вибір з багатьох можливостей - ми можемо відновити збагачення урану до 20 відсотків", - зазначив Салехі на спільній прес-конференції з єврокомісаром з питань клімату та енергетики Аріас Каньете в Тегерані.

Проте Іран хоче зберегти ядерну угоду.

"Якщо інша сторона буде дотримуватися взятих на себе зобов'язань, ми також будемо віддані", - заявив Салехі.

Нагадаємо, Євросоюз запустив механізм блокування санкцій США проти Ірану. Як повідомлялося на сайті Єврокомісії, згідно з рішенням лідерів ЄС, ЄК сьогодні зробила кроки по збереженню інтересів європейських компаній, що інвестують в Іран, і продемонструвала прихильність ЄС спільному всеосяжному плану дій - ядерної угоді.

Зокрема, рішенням ЄК запущений формальний процес активізації "блокуючого постанови", згідно з яким компанії ЄС захищені від наслідків недотримання санкцій США, а також дозволяється Європейському інвестиційному банку підтримувати інвестиції ЄС в Іран.