ua en ru

Іран розгляне питання про вихід з ядерної угоди у разі санкцій США

Іран розгляне питання про вихід з ядерної угоди у разі санкцій США Фото: Мохаммад-Джавад Заріф (flickr.com/eeas)

Тегеран матиме право на вихід із угоди, якщо санкції торкнуться важливих галузей економіки

Іран розгляне питання про вихід із ядерної угоди, якщо США спробують відновити санкції щодо країни. Таку заяву зробив глава МЗС Ірану Джавад Заріф в ефірі державного телебачення, передає Bloomberg.

За його словами, заяви, зроблені президентом США Дональдом Трампом напередодні, продемонстрували "відсутність стратегії".

"Якщо Іран в будь-який момент відчує, що дії, розпочаті на протилежному боці щодо скасування санкцій недостатні для Ісламської Республіки, тоді в Ірану буде кілька варіантів дій на вибір. І один із них - вихід із ядерної угоди", - попередив Заріф.

На думку глави МЗС країни, Тегеран матиме право на вихід із угоди, якщо санкції торкнуться важливих галузей економіки.

"Якщо санкції будуть знову введені в тих галузях, що представляють для нас особливу важливість, таких як продаж нафти, судноплавство і страхування морських перевезень, продаж літаків, у нас буде право на те, щоб ухвалити рішення на користь виходу з ядерної угоди", - зауважив він.

Також Заріф повідомив, що з моменту підписання Спільного всеосяжного плану дії (СВПД) щодо ядерної програми Ірану уряд країни написав 9 листів у Білий дім, піднімаючи побоювання з "порушень" умов угоди. Глава іранського МЗС також пообіцяв написати представнику Європейського Союзу у закордонних справах Федеріці Могеріні про слова президента США.

Нагадаємо, 13 жовтня 2017 року глава США Дональд Трамп відмовився продовжувати сертифікацію ядерної угоди з Іраном. Він оцінив Іран як "фанатичний режим", звинувативши Тегеран у фінансуванні тероризму, а також заявив, що "відріже" Ірану "всі шляхи до ядерної зброї".