ua en ru

Ірак планує відновити нафтопровід із Кіркука до Туреччини

Ірак планує відновити нафтопровід із Кіркука до Туреччини Фото: нафтопровід (із відкритих джерел)

Новий нафтопровід має замінити стару пошкоджену частину нафтогону між Кіркуком і Джейханом

Ірак планує будівництво нафтопроводу для транспортування нафти з провінції Кіркук до Туреччини. Про це з посиланням на іракське міністерство нафти 26 листопада 2017 року повідомляє DW.

Зокрема зазначено, що новий нафтопровід має замінити стару пошкоджену частину нафтогону між Кіркуком і турецьким портом Джейхан.

Як повідомляється, нині цей нафтопровід не працює через пошкодження від бойових дій. Він пролягає на територіях, які в 2014 році завоювала терористична мережа "Ісламська держава" (ІД). Іракські війська відбили ці території та нещодавно повернули під свій контроль нафтові родовища в Кіркуку, які після ІД контролювали підрозділи курдських загонів пешмерга.

Наголошується, що іракське міністерство нафти також планує запросити іноземні енергетичні компанії для розробки нафтових і газових родовищ поблизу кордонів з Іраном і Кувейтом, а також у територіальних водах Іраку. Вже в понеділок, 27 листопада, міністерство має намір дати прес-конференцію щодо цих планів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російський газовий монополіст "Газпром" завершив будівництво морських ділянок двох ниток "Турецького потоку" на території РФ і продовжив будівництво першої нитки у виключній економічній зоні Туреччини.