ua en ru

Інвестори золотих біржових фондів в 2013 р. безпрецедентними темпами позбувалися своїх вкладень

Інвестори золотих біржових фондів в 2013 р. безпрецедентними темпами позбувалися своїх вкладень, так як поліпшення макроекономічних перспектив і посилення грошово-кредитної політики в США послабили привабливість золота як активу-притулку. Про це пишуть аналітики компанії Weltrade, посилаючись на дослідження лондонської ETF Securities.

Зареєстрований нетто-відтік коштів із золотих біржових фондів в 2013 р. склав 38,1 млрд дол., що стало найзначнішим річним показником після запуску першого подібного біржового інструменту в 2003 р.

Скорочення вкладень в золоті біржові фонди в 2013 р. відбувалося на тлі зниження цін на золото, які за підсумками року впали на 28%. На кінець року активи світових біржових фондів, що спеціалізуються на золоті, становили 75,9 млрд дол., що стало найнижчим значенням з квітня 2010 р.

У той же час, деякі аналітики припускають можливість деякого повернення коштів інвесторів на ринок золотих біржових фондів.

"Тепер, коли рішення про скорочення стимулюючих заходів вже прийнято, принаймні, з'явилася деяка визначеність щодо термінів. Крім того, ясно, що, по крайней мерее в короткостроковій перспективі (стимулюючі заходи) будуть скорочені лише на 10 млрд дол.", - помітила Дебора Фур з ETFG. За її словами, деякі інвестори знову починають цікавитися золотом.

Ключове значення для цін на золото в цьому році матимуть темпи відновлення економіки США, зауважив Ніколас Брукс з ETF Securities.

Якщо темпи зростання економіки країни будуть знижуватися, то ціни на золото і інвестиції в золоті біржові фонди можуть істотно зрости, повідомив Брукс.