ua en ru

Інтерпол відмінив розшук екс-голови ВГСУ Татькова

Інтерпол відмінив розшук екс-голови ВГСУ Татькова Фото: Віктор Татьков (УНІАН)

Причиною скасування розшуку стали недоліки українського законодавства

Інтерпол відмінив міжнародний розшук колишнього голови Вищого господарського суду України (ВГСУ) Віктора Татькова. Цю інформацію РБК-Україна підтвердив керівник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури (ГПУ) Сергій Горбатюк.

За його словами, підставою для зняття з розшуку стали рішення судів про скасування арешту Татькова, а також деякі нестиковки в українському законодавстві про обрання запобіжного заходу.

Горбатюк отмтетил, що з цієї ж причини ("дірки" в законодавстві) були зняті з міжнародного розшуку та інші екс-чиновники часів Віктора Януковича, а також і сам екс-президент.

У коментарі "Укрінформу" Горбатюк пояснив, які саме недоліки законодавства дозволили скасувати міжнародний розшук зазначених осіб.

Він розповів, що Генпрокуратура звернулася до Інтерполу про оголошення Татькова в міжнародний розшук на підставі рішення суду про дозвіл на його затримання з метою приводу в суд, який повинен був обрати йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Однак, за словами Горбатюка, в розумінні правил Інтерполу це судове рішення не є рішенням про тримання особи під вартою. Інтерпол вважає, що інформація про виставлення ними "червоних" або "синіх" карток на підозрюваного не може використовуватися судом як підстава для подальшого арешту розшукуваного.

При цьому українське законодавство (год.6 ст. 193 КПК) дозволяє заочно заарештувати людину лише за умови оголошення його в міжнародний розшук, і суди сприймають це виключно після оголошення в розшук Інтерполу, пояснив Горбатюк.

Нагадаємо, колишній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков відмовився від добровільної видачі Україні і просить Австрію надати йому політичний притулок.