ua en ru

Інтерпол отримав запит на розшук Сулеймана Керімова

Генеральний секретаріат Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол) підтвердив отримання запитів білоруської влади про міжнародний розшук і затримання члена Ради Федерації Росії Сулеймана Керімова, а також чотирьох пов'язаних з ним осіб.

Генеральний секретаріат Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол) підтвердив отримання запитів білоруської влади про міжнародний розшук і затримання члена Ради Федерації Росії Сулеймана Керімова (на фото), а також чотирьох пов'язаних з ним осіб.

В даний час запити розглядаються як генеральним секретаріатом, так і незалежною комісією з контролю за справами Інтерполу, щоб з'ясувати, чи відповідають вони Конституції, особливо ст. 3, яка строго забороняє організації робити будь-які дії з мотивів "політичного, військового, релігійного або расового характеру".

У повідомленні Інтерполу особливо наголошується, що організація зазвичай не коментує повідомлення про запити, проте в даному випадку вимушена зробити це у зв'язку з публічними заявами представників білоруської влади. Підкреслюється також, що аж до завершення ретельного розгляду представники Інтерполу мають намір утримуватися від подальших коментарів.

Нагадаємо, що на початку вересня 2013 р. представники МВС Білорусі заявили, що Інтерпол вже оголосив Керімова, обвинуваченого правоохоронними органами в зловживанні службовими повноваженнями, в розшук. Пізніше з'явилися повідомлення про те, що повідомлення про оголошення Керімова в міжнародний розшук вже надійшло в Національне центральне бюро Інтерполу МВС Росії.

Джерела РБК в правоохоронних колах повідомляли, що в розшук оголошено також чотирьох топ-менеджерів ЗАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК): члена наглядової ради, директора по продажах і маркетингу "Уралкалія" Олега Петрова, першого заступника гендиректора БКК Костянтина Солодовникова, заступника гендиректора по фінансах Ігоря Євстратова і начальника фрахтового відділу Дмитра Самойлова.

Генеральний директор "Уралкалія", голова наглядової ради Білоруської калійної компанії Владислав Баумгертнер 26 серпня був арештований в Мінську за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями. Пізніше аналогічні звинувачення були винесені на адресу російського сенатора і колишнього акціонера "Уралкалія" Сулеймана Керімова. По даній статті Баумгертнеру і Керімову загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.