ua en ru

Інтернет-доступ запропоновано внести до списку загальнодоступних послуг зв'язку новим законопроектом НКРСІ

Національною комісією регулювання зв'язку та інформатизації (НКРСІ) запропонований законопроект, що пропонує інтернет-доступ внести до списку загальнодоступних послуг зв'язку. Для цього планується ввести новий збір на мобільний зв'язок та інтернет. Схвалення такої ініціативи парламентом неминуче призведе до подорожчання цих послуг. Виграє ж від цього рішення швидше за все "Укртелеком", який має найкращі технічні можливості для забезпечення населення дешевим інтернетом, відзначають експерти. Про єтом повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Голова комісії Петро Яцук заявив журналістам: "Зробити інтернет загальнодоступним на всій території країни - одна з наших основних завдань у сфері інформатизації". У цьому ж законопроекті пропонується повернутися до ідеї створення Фонду універсальних послуг (ФУП), в який оператори повинні будуть перераховувати фіксований відсоток від вартості своїх послуг аналогічно тому, як зараз вони платять 7,5% в Пенсійний фонд. Створити ФУП пропонували останні кілька років для компенсації витрат "Укртелекому" на місцеву телефонію. Але зараз кошти фонду хочуть спрямовувати і на компенсацію збитків від надання по Держтариф інтернет-доступу. Вчора Яцук ухилився від відповіді на запитання, якою саме буде ставка зборів. "Є кілька варіантів. Чим менше буде ставка, тим імовірніше, що законопроект приймуть", - сказав він.
Надання послуг широкосмугового інтернет-доступу - єдиний сегмент телеком-ринку, що показує стабільне зростання останні два роки, відзначає дослідницька компанія iKS-Consulting. Виручка від них у першому півріччі зріс на 24% - до 2,2 млрд грн, при цьому проникнення все ще невисока - близько 26%. "У селах і невеликих містах проникнення значно нижче, ніж в середньому по країні, а конкуренції там майже немає", - заявляв раніше член наглядової ради "Укртелекому" Георгій Дзекон. Але платоспроможний попит в невеликих населених пунктах невисокий, стверджує президент компанії "Воля" Сергій Бойко. "Мобільним інтернет-доступом можна користуватися практично скрізь, а тягнути оптоволоконні лінії занадто дорого - по $ 20 за кожен метр від райцентру до села", - відзначає він.
"Укртелеком" - найбільш ймовірний претендент на розвиток інтернет-послуг у регіонах, оскільки має найрозгалуженішу мережу доступу в країні. До невеликих населених пунктів у компанії протягнуті, як правило, мідні лінії зв'язку, однак вони дозволять надавати доступ в інтернет за технологією ADSL зі швидкістю 128 Кбіт / сек., Розповідає голова правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова. "НКРСІ встановить невисокі тарифи, які подужає місцеве населення, а" Укртелеком "отримуватиме компенсацію", - прогнозує вона. Раніше в компанії заявляли про плани за два роки збільшити свою частку на ринку інтернет-доступу з нинішніх 30% (1,17 млн ​​абонентів) до 35%.
Комісія розраховує подати законопроект у Верховну раду до кінця року, каже пан Яцук. Втім, заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко, через якого в парламент надходить більшість галузевих ініціатив, розповів "видання", що не згоден з ідеєю регулятора. "Був законопроект про ФУП, який я підтримував, однак він пропонував замість скасувати відрахування до Пенсійного фонду. Зараз такого немає, і це означає пряме підвищення тарифів для населення", - підкреслює він. Джерело "'" в апараті НКРСІ стверджує, що документ швидше за все буде поданий через адміністрацію президента. "Якщо його оперативно приймуть у січні-лютому, то з другого півріччя механізм може запрацювати", - пояснив чиновник.