ua en ru

Іноземні інвестори бояться вкладати в економіку України без гарантій захисту вкладень, - дослідження

Іноземні інвестори бояться вкладати в економіку України без гарантій захисту вкладень, - дослідження Фото: інвестиції (Pixabey)

Згідно з дослідженням, найбіль постраждалою від відтоку інвестицій сферою стала промисловість

Зарубіжні інвестори відмовляються вкладати кошти в українську економіку в першу чергу із-за невпевненості в захищеності своїх вкладень. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому українськими ЗМІ.

"Численні опитування, проведені як вітчизняними експертами, так і іноземними дослідниками, наводять кілька ключових причин відмови закордонних інвесторів вкладати свої кошти в українську економіку. Невпевненість у захищеності своїх вкладень є абсолютним лідером. До слабкий захист прав власності та кредиторів можна додати практично не функціонуючу судову систему", - йдеться в матеріалі.

Журналісти зазначають, що станом на кінець 2014 року обсяг ПІІ в українській економіці становив 52,2 млрд доларів, а вже в 2016 році країна мала показник всього у 42,8 млрд доларів.

Причому, згідно з дослідженням, найбільш постраждалою від відтоку інвестицій сферою стала промисловість. Її частка в структурі акціонерного капіталу нерезидентів на кінець минулого року становила 25,4% проти 32,9% до початку АТО. Автори матеріалу знайшли не так багато прикладів в цій галузі, які б демонстрували позитивну динаміку. Серед них - Миколаївський глиноземний завод (МГЗ), що входить до складу міжнародної компанії РУСАЛ.

"Підприємство опинилося у досить складній ситуації в силу цілого ряду причин: економічна ситуація і галузевої криза; обмеженість як сировинного ринку, так і ринку збуту продукції; висока собівартість у зв'язку з зрослими цінами на енергоносії в Україні та інше. Незважаючи на це, МГЗ сьогодні розвивається, модернізує виробництво, збільшує випуск продукції", - пишуть журналісти.

При цьому, за їх інформацією, в березні поточного року підприємству вдалося вийти на виробничу потужність 1,7 млн тонн глинозему на рік (проти стартової потужності на момент придбання заводу в 600 тис. тонн). У вересні минулого року в експлуатацію була введена зливова каналізація по лінії причалів № 1-5 Дніпро-Бузького морського порту, в результаті чого виключений ризик забруднення акваторії лиману зливовими водами. Інвестиції в енергозберігаючі технології дозволили заводу за останні 5 років знизити рівень енергоспоживання більш ніж на 20%. В цілому за час, що минув з моменту придбання МГЗ, інвестор вклав у модернізацію і технічне переозброєння виробництва близько 400 млн доларів, повідомляють ЗМІ.

Зазначимо, що, на думку журналістів, хоча аналогічних прикладів не так вже й багато, вони свідчать про готовність іноземного бізнесу вкладати кошти в українську економіку.

"Всієї тієї армії українських чиновників, яка так любить хвалитися перемогами України у всіляких рейтингах, варто було б звернути увагу на вирішення конкретних завдань, без чого іноземний капітал так і не зможе прийти в нашу країну", - йдеться в дослідженні.