ua en ru

Іноземні інвестиції в "Укртелеком" можуть зрости

Іноземні інвестиції в "Укртелеком" можуть зрости Ілюстративне фото (volyn.ukrtelecom.ua)

Експерти прогнозують зростання інтересу іноземних партнерів до "Укртелекому"

Експерти прогнозують зростання інтересу іноземних партнерів до "Укртелекому" після завершення судових розглядів. Про це йдеться в статті на порталі "Обозреватель" в матеріалі "Укртелеком": чи є ручка у валізи?".

Як відомо, у березні 2018 року китайський виробник телекомунікаційного обладнання ZTE заявив про надання кредиту "Укртелекому" у розмірі 10 млн доларів. А в 2017 році українська компанія використовувала на модернізаційні проекти перші 30 млн доларів з інвестиційних вливань Huawei і China Development Bank у розмірі 400 млн доларів.

Інтерес до найбільшого українського оператора телекомунікаційного ринку з боку іноземного бізнесу експерти називають цілком закономірним. Багато в чому, як зазначається, завдяки реалізації довгострокової стратегії розвитку "Укртелекому", розробленої в 2014 р.

За даними однієї з найбільш авторитетних міжнародних консалтингових компаній, чиї фахівці аналізували виконання цього документа протягом більш, ніж 4 років, оптимістичні результати.

"На кінець 2017 року фактичний дохід склав 6,7 млрд грн (проти 6,4 млрд грн планового), фактична EBITDA - 1,9 млрд грн (проти 1,1 млрд грн планової), по рентабельності EBITDA – 28% (перевищення плану на 11 п.п.). За минулий рік компанія отримала чистий прибуток у 867 млн грн (на 44% більше, ніж у 2016-м) і сплатила до бюджетів різних рівнів близько 1,7 млрд грн податків. При тому, що заборгованість держави з пільговими категоріями населення за останні три роки зросла до 190 млн грн", - пише видання.

На думку міжнародних консультантів, зменшення абонентської бази пояснюється глобальними природними технологічними тенденціями на сучасному ринку телекомунікацій та локальними форс-мажорними обставинами на Сході України. Однак завдяки модернізації стаціонарних мереж і введення нових сучасних послуг "Укртелекому" вдається компенсувати втрати за рахунок високої інноваційної активності.

"При плановому падінні з 2,8 млрд грн у 2013-му до 2 млрд грн в 2017-му, за фактом, у минулому році, "Укртелекому" вдалося заробити 2,3 млрд грн. У компанії 35% ринку бізнес-абонентів (фіксований зв'язок + інтернет + супутні послуги). Це перше місце. Плюс перше місце по IPTV", - пише журналіст Денис Безлюдько.

Коментуючи активний інтерес до "Укртелекому" азіатських компаній, член координаційного комітету міждержавної ділової ради "Україна-Китай" Вадим Браїловський заявив, що від ще більш інтенсивної співпраці інвесторів утримує в основному судова галас.

"Якщо китайці будуть бачити сприятливе для компанії рішення суду, якусь певну динаміку фінансових результатів, то, я думаю, що вони будуть більше вкладати", - підкреслює Браїлівський.

Як відомо, ФДМУ почав процес повернення контрольного пакета акцій "Укртелекому" у державну власність за невиконання приватизаційних зобов'язань. Їх брав на себе попередній власник ТОВ "ЕСУ", що купив актив у 2011 році. На даному етапі фінансовий спір між ЕСУ, СКМ та ФДМУ розглядає суд Лондона.

Експерти переконані, що після вирішення конфліктної ситуації інтерес зарубіжних партнерів до українського оператора телекомунікаційного ринку суттєво зросте. У будь-якому випадку, курсом розвитку компанії, який поставив СКМ, будуть наслідувати й інші потенційні власники "Укртелекому", так як саме така стратегія забезпечила прибутковість компанії.