ua en ru

Інфляція у єврозоні стала мінімальною з лютого 2010 р

Інфляція в єврозоні у вересні 2013 р. виросла на 1,1% порівняно з минулим роком і стала мінімальною від лютого 2010 р. Незважаючи на це, опубліковані сьогодні дані Eurostat виявилися навіть вище за прогноз експертів, що очікували на 1,2%.

Інфляція в єврозоні у вересні 2013 р. виросла на 1,1% порівняно з минулим роком і стала мінімальною від лютого 2010 р. Незважаючи на це, опубліковані сьогодні дані Eurostat виявилися навіть вище за прогноз експертів, що очікували на 1,2%, передає "Росія 24".

Зазначимо, що цільовим показником інфляції для Європейського центрального банку (ЄЦБ) є позначка у 2%, однак споживчі ціни зростають повільніше вже протягом восьми місяців поспіль.

Стрижневий індекс споживчих цін, що не включає в себе ціни на продукти харчування, енергоносії та алкоголь, за звітний період склав і зовсім 1%. Якщо розглядати ці компоненти окремо, то продукти харчування та алкоголь подорожчали на 2,6%, а енергоносії подешевшали на 0,9%.

Нагадаємо, у серпні 2013 р. інфляція у єврозоні в річному численні склала 1,3%.

Таким чином, ЄЦБ, який фіксує відновлення економіки єврозони, але відзначає її вразливість, може вжити додаткових заходів, якщо вважатиме це за необхідне.

Своє рішення на цей рахунок регулятор представить вже цього тижня в середу. Деякі експерти вважають, що глава ЄЦБ Маріо Драгі має піти на зниження облікової ставки на 0,5%, інші вважають, що необхідно знизити депозитну ставку.

Нагадаємо, 5 вересня ЄЦБ залишив облікову ставку на рекордно низькому рівні - 0,5% річних. Ставка по депозитах також була збережена на нульовому рівні. Подібне рішення не стало для експертів несподіванкою, більшість чекала збереження ставок на поточних рівнях. Як заявляв Драгі, центробанк утримуватиме ставки біля мінімальних значень протягом тривалого періоду часу.

Напередодні Європарламент схвалив наділення ЄЦБ повноваженнями єдиного банківського регулятора єврозони. ЄЦБ візьме на себе цю роль із жовтня 2014 р. після проведення стрес-тестів банків.

Як повідомлялося раніше, прогноз ЄЦБ передбачає інфляцію у 2013 р. на рівні 1,4% при верхній межі цільового діапазону у 2%.

Додамо, що ВВП в зоні євро за II квартал виріс на 0,3% після шести кварталів падіння.